środa, 23 października 2013

Łosoś na pieczonej dyni z młodym szpinakiem

Bardzo lubię pieczoną dynię z ostrymi przyprawami, świetnie komponuje się jako składnik sałatek i z powodzeniem może zastąpić ziemniaki w lekkim drugim daniu. Ja dziś zaserwowałam łososia na pieczonej dyni, zgrał się się z nią idealnie, a młode liście szpinaku nadały świeżości daniu.. zapraszam..

 Łosoś na pieczonej dyni z młodym szpinakiem

Składniki:
300 g dynia, 100 g młody szpinak, 2 szt swieża papryczka chili, 1 ząbek czosnku, olej z oliwek, natka pietruszki, sól do smaku, pieprz do smaku;
Wykonanie:
1.Łososia opłukać osuszyć, ściągnąć skórę, pokroić na mniejsze kawałki ( wg uznania), usunąć pincetą ośc; 2.Czosnek, papryczkę chili i pietruszkę posiekać;
3.Łososia opruszyć solą, pieprzem, dodać czosnek, chili, pietruszkę, polać z olejem z oliwek,wymeiszać i odstawić do lodówki na 1/2h;
4.W tym samym czasie dynię pokroić w małą kostkę,przełoyżć do formy do pieczenia, posypać solą, dodać posiekaną papryczkę chili, polać olejem z oliwek, wymieszać i piec ok.40 minut w temp. 200 stopni;
5.Młode liście szpinaku opłukać i oszuszyć, wyłożyć na talerze,posypać szczyptą soli i skropić olejem z oliwek;
6.Na szpinak kłaść upieczoną dynię;
7.Łososia wyjąć z lodówki i usmażyć po 3-4 minuty każdej ze stron; Wykładać na dynię ze szpinakiem; 
Smacznego!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.