środa, 26 czerwca 2013

Zupa krem ze świeżych pomidorów z pesto

Lato ma to do siebie, że pełne jest swieżych warzyw i owoców, dlatego zamiast koncentratów i pomidorów z puszki warto skorzystać z bogactw nieprzetworzonej natury i zrobić aksamitną zupę krem ze świeżych pomidorów; Jest tak wspaniała w smaku, że znika z talerza z prędkością światła,a pomidorówka z koncentratu się przy niej po prostu chowa. Zupkę można łaczyć tradycyjnie z makaronem czy  ryżem lub dodać coś nowego np. łyżkę bazyliowego pesto.
Zapraszam i życzę smacznego!

Zupa krem ze świeżych pomidorów z pesto




Składniki:
1 kg pomidorów
1 ząbek czosnku
1 cebula
włoszczyzna (pęczek)
Olej lub masło do smażenia
2 łyżki parmezanu
mały pęczek bazylii
sól,pieprz,chili..
Przygotowanie:
1.Z włosczyzny ugotować 600-700 ml wywaru wraz z odrobiną oleju (gdyż aromaty rozpuszczają się w tłuszczach);
2.Pomidory obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
3.Na maśle lub oleju zeszklić cebulę i czosnek pokrojone w drobną kostkę. Dodać pomidory, doprawić solą,pieprzem,chili i dusić pod przykryciem około 15 minut.
4.Do pomidorów dodać wywar i gotować razem jeszcze 5 minut. Następnie zblędować wszystko.
5.W osobnym naczyniu zblędować pęczek bazyli z parmezanem i 3 łyżkami oleju w pesto.
6.Nalać zupę krem na talerze. Na środek dodawać do każdej 1 łyżkę pesto.
Smacznego !


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.