Dieta śródziemnomorska jest czymś więcej niż tylko
jedzeniem. To tradycja przekazywana z pokolenia na pokolenie, to polityka i
dziedzictwo kulturowe narodów śródziemnomorskich.
To styl życia... Ja jestem absolutną fanką tej diety, nie tylko ze względów zdrowotnych, ale i smakowych. Dlatego też na moim blogu znajdziecie najwięcej propozycji utrzymanych w stylu śródziemnomorskim. W mojej kuchni zawsze znajdzie się zapas makaronów, oleju z oliwek, pomidorów pelati
oraz świeżych warzyw i owoców.Uwielbiam ekspresowe dania z łatwodostępnych, sezonowych produktów..
Pozwolę sobię też o tej diecie napisać słów kilka....
Dieta
śródziemnomorska w 2010 r. została wpisana na prestiżową listę niematerilanego
dziedzictwa kulturowego UNESCO i reprezentuje model żywienia Włoch, Grecji,
Hiszpanii i Maroka. Słowo dieta odnosi się do stylu życia i odżywiania
inspirowanego narodami śródziemnomorskimi. Według Unesco „
dieta
śródziemnomorska jest zestawem umiejętności, wiedzy, praktyk i tradycji,
począwszy od krajobrazu aż do stołu, w tym uprawy, ich zbiór, przetwarzanie,
przygotowywanie oraz konsumpcjia żywności. Dieta śródziemnomorska pozostała
stała w czasie i przestrzeni, składa się głównie z oliwy z oliwek, zboża,
świeżych lub
suszonych owoców i warzyw, umiarkowanej ilość ryb, produktów mlecznych, mięsa i
wielu przypraw, którym towarzyszą wina zawsze z poszanowaniem tradycji
poszczególnych społeczności”.
Pierwszym,
który w skali globalnej zwrócił uwagę na dietę śródziemnomorską był amerykański
nutrycjonista Ancel Keys. Zauważył on,że ludność śródziemnomorska były mniej
podatna na niektóre choroby w stosunku do amerykańskiej. Przez 20 lat prowadził
badania nad śródziemnomorskim stylem życia siedmiu krajów zwane „Seven
Countries Study”, a następnie w latach ’70- tych opublikował ich rezultaty
w książce „Eat well and stay well, the
Mediterranean way”, w której to dieta śródziemnomorska została przedstawiona
światu jako idealna w walce z chorobami XX wieku (choroby układu krwionośnego,
nadwaga itp.). By łatwo było zapamiętać charakterystykę śródziemnomorskiego
modelu odżywiania w latach ’90 –tych wprowadzono tkz. „piramidę żywienia”,
gdzie u podstawy znajdowały się produkty, których spożywanie zaleca się kilka
razy dzienie, a na wierzchołku produkty, które należało ograniczyć.
Podsumówując
dieta śródziemnomorska skupia się głównie na prawidłowym wyborem jedzenia,
natomiast aspekt kalorii odgrywa rolę drugorzędną. Dzienne zapotrzebowanie
organizmu na składniki odżywcze powinno być zaspokojone produktami, które w 60%
powinny składać się z węglowodanów, 20% z tłuszczu, a tylko 10% z białka. Przy czym zaleca się codzienne
spożycie: produktów roślinnych ( owoce i warzyw), żbóż (pieczywo, makarony),
produktów sezonowych pochodzenia lokalnego, używanie oleju z oliwek, jako
główne źródło tłuszczu oraz kilka razy w tygodniu: produktów mlecznych (
jogurt, sery),ryb, białego mięsa,jaj, natomiast czerwone mięso, desery i
produkty bogate w tłuszcze nasycone kilka razy w miesiącu.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.