Spaghetti z homarem
Składniki
dla 2 osób: homar kolczasty (langusta) 1 szt ( ok.500 gr), 100 ml brandy do
flambirowania; spaghetti
250 -300 gr,1/2 papryczki chili,1/2 łyżeczki papryki słodkiej,1 ząbek czosnku,150-200gr
pomidorków daktylowych bez skórki, mały pęczek swieżej bazyli, mała cebulka biała,olej
z oliwek extra vergin do smażenia; sól, pieprz do smaku;
Wykonanie:
1. Przygotować następujące składniki:posiekaną cebulkę, 100 ml białego brandy, 1 zgnieciony ząbek czosnku, opłukaną i osuszoną bazylię, pomidorki daktylowe obrane ze skórki;
2. Ponieważ homar kolczasty wymaga tylko kilku minut gotowania by nie był twardy i gumowy, zacząć od wrzucenia spaghetti na wrzącą wodę ( gotować wg wskazówek na opakowaniu "al dente");
3. Na kilku łyżkach oleju extra vergin zeszklić,cebulkę, chili, paprykę słodką,czosnek; zarumieniony czosnek wyjąć i dodać homara w kawałkach lub w całości, miąższem w dół i skorupą do góry;
4. Po minucie smażenia podlać brandy i ostrożnie podpalić parujący alkohol; Flambirować ok 30 sekund, gdyby ogień sam nie zgasł przykryć pokrywką na chwilę;
5. Następnie dodać posiekane pomidorki i bazylię,doprawić szczyptą soli; Dusić na dużym ogniu około 2-4 minut.
6. Dodać ugotowane al dente spaghetti, wymieszać by całe pokryły się sosem, gdyby większe części homara przeszkadzały w tej czynności, wyjąć je na chwilę z sosu;
Podawać gorące najlepiej w towarzystwie wytrawnego wina Brut.
Gotowe !
Smacznego !
Z pozdrowieniami
Iwona
Jakoś nigdy nie miałam okazji jeść homara :) Trzecie zdjęcie naprawdę zjawiskowe!
OdpowiedzUsuń