W takim razie do dzieła:
Ciasto z czereśniami
Składniki:
300 gr czereśnie
80 gr masła
80 gr serka
Philadelphia,
150 gr mąki,
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki mąki
ziemniaczanej
Wykonanie:
1.Z mąki, zimnego masła i
sera zagnieść ciasto, uformować "kulę", owinąć folią spożywczą i włożyć do lodówki na min 1 h (
musi być dobrze schłodzone);
3.Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować go,formując kształt koła (od razu na papierze do pieczenia) na grubość 3 mm; By ciasto się nie przyklejało do wałka,można użyć foli w którą było owinięte, położyć ją na wierzch i wałkować ciasto przez folię.
4.Czereśnie wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na środek ciasta; Zawijać boki do środka, zostawiając środek otwarty;
5.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 40 minut ( góra i dół) oraz 20 minut ( sam dół);
6.Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Z pozdrowieniami
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.