środa, 12 czerwca 2013

Ciasto z czereśniami

Dziś podzielę się z wami  jednym bardzo dobrym ciastem czereśniowym. Przypomina ono trochę tartę, lecz nie jest słodkie, gdyż nie zawiera cukru, ani nawet jajka. Może byłoby lepiej powiedzieć,że chrupiące ciasto, w smaku  idzie bardziej w stronę ciasta francuskiego ? hmmm.. nie wiem, ani to tarta, ani francuskie, jest jednak pyszne ! Z czereśniami tworzy idealny duet. Naturalna słodycz czereśni zdecydowanie wystarczy, a ciasto je tylko podkreśla. U mnie w domu to ciasto cieszy się wielkim powodzeniem, mam nadzieje, że zdobędzie również wasze kubki smakowe :)
W takim razie do dzieła:
Ciasto z czereśniami




Składniki:
300 gr czereśnie
80 gr masła
80 gr serka Philadelphia,
150 gr mąki,
1 łyżka cukru
1 łyżka soku z cytryny
1-2 łyżki mąki ziemniaczanej
Wykonanie:
1.Z mąki, zimnego masła i sera zagnieść ciasto, uformować "kulę", owinąć folią  spożywczą i włożyć do lodówki na min 1 h ( musi być dobrze schłodzone);
2.W tym samym czasie opłukać i osuszyć czereśnie, pozbyć się pestek i ogonków;
3.Po wyjęciu ciasta z lodówki rozwałkować go,formując  kształt koła (od razu na papierze do pieczenia) na grubość 3 mm; By ciasto się nie przyklejało do wałka,można użyć foli w którą było owinięte, położyć ją na wierzch i wałkować ciasto przez folię.
4.Czereśnie wymieszać z sokiem z cytryny, cukrem i mąką ziemniaczaną, wyłożyć na środek ciasta; Zawijać boki do środka, zostawiając środek otwarty;
5.Piec w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni 40 minut ( góra i dół) oraz 20 minut ( sam dół);
6.Gdy wystygnie posypać cukrem pudrem.


Smacznego!

Z pozdrowieniami
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.