Tagliatelle ze
smażonymi prawdziwkami
Składniki na 2 -3
porcje: 2-4 prawdziwki, 2 ząbki czosnku, mały pęczek pietruszki, sól,pieprz do
smaku, smalec do smażenia (najlepiej swoiski) lub masło,100 ml śmietany do
zagęszczenia ( można pominąć), 100 ml białego wina do podlania 300 gr makaronu
tagliatelle, najlepiej swieżego,własnoręcznie robionego
Wykonanie:
1.Ząbek czosnku
zgnieść wrzucić na patelnie razem z 1 łyżką smalcu lub masła.
2.Prawdziwki oczyścić,a następnie pokroić w cienkie plasterki,dodać na patelnie,posypać
połową natki pietruszki;
3.Całość lekko
podsmażyć, następnie zalać białym winem, dusić kilka minut na dużym
ogniu,doprawić solą i pieprzem.
4.Ugotować
tagliatelle al dente;
5.Do usmażonych prawdziwków dodać śmietanę,wymieszać, by powstał delikatny sosik,który pokryje
makaron.
6.Nakładać na
talerze,posypać natką pietruszki i szczyptą parmezanu,do tego odrobina swieżo
zmielonego pieprzu i gotowe.
Smacznego!
Z pozdrowieniami
Iwona
cudownie się ogląda te wszystkie potrawy;)
OdpowiedzUsuńniesamowity talent