A ja dziś zapraszam was na malutkie, delikatne w smaku
szprotki gotowane w pikantnym wywarze :
Składniki:
500 gr świeże szprotki
1 pęczek natki
pietruszki
1 szt papryczka
chili
3-5 ząbki czosnek
olej z oliwek
sól,pieprz do
smaku
Wykonanie:
1.Szprotki oczyścić ( uciąć głowę, wyciągnąć
wnętrzności i usunąć sam szkielet), następnie opłukać pod bieżącą wodą.
2.Do szerokiej patelni włożyć czosnek, papryczkę
chili, pęczek pietruszki, odrobinę soli, zalać wodą - gotować wywar około 15
minut, następnie usunąć pietruszkę.
3.Do wywaru włożyć oczyszczone szprotki i gotować
je około 2-5 minut. Ugotowane mięso ryby poznasz po kolorze, ze srebrnego
zamieni się w białe, trwa to bardzo krótko.
4.Odcedzić szprotki z wywaru, polać olejem z oliwek
extra vergin i posypać szczyptą swieżo zmielonego pieprzu. Podawać dowolnie z
ziemniakami czy warzywami, jak kto lubi.
Smacznego !
Z pozdrowieniami
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.