Zupę rybną - właściwie uważam za trudny temat, oprócz tego że należy się nauczyć robić wywary z resztek ryb i owoców morza, to przy przygotowaniu zupy rybnej trzeba też znać czas gotowania się poszczególnych składników i dodawać je stopniowo - i tak ogólnie mówiąc najpierw do zupy trafiają twardsze owoce morza ( ośmiorniczki, kalamary itp. czyli te, które potrzebują dłuższego czasu gotowania), potem ryby, potem krewetki,a na samym końcu małże. Opanowane te dwie sztuki, każda zupa rybna wyjdzie pyszna; Oczywiście do zupy należy wybierać jak najświeższe ryby i owoce morza, które nadadzą jej niepowtarzalny smak. A ja dziś zapraszam was na moją:
Zupa rybna
Składniki dla 2
osób:
500 g świeżych ryb
np.cefal.łosoś,okoń,sandacz, flondra itp.
300 g małże,
5-6 szt krewetki
duże,
1 pęczek zielonej
pietruszka,
1 główka czosnku,
100-150 ml wino
białe wytrawne,
1-2 gałązki selera,
1 szt marchewka,
1-2 szt pomidor,
1 papryczka chili,
olej rzepakowy
1 szt biała cebulka
,
1 łyżeczka
słodkiej papryki
Sposób
przygotowania:
1.Rybę
wypatroszyć, usunąć łuski, odciąć głowę, sfiletetować i pincetką usunąć ości; Resztek
ryby nie wyrzucać.
2.Krewetki obrać
z pancerzy, usunąć środkową żyłkę, pozostawić głowy do wywaru;
3.Małże
wyszorować ( oczyścić z ewentualnego piasku);
4. Filiet rybny i
obrane krewetki wstawić tymczasowo do lodówki (będą potrzebne później);
5.Zrobić wywar z
głów krewetek: na patelnie wrzucić 2 ząbki czosnku, 2 łyżki oleju dodać głowy
krewetek, smażyć 1-2 minuty, podlać 50-100 ml białego wina, odparować wino,
zalać 100-200 ml wody i doprowadzić wywar do redukcji o 50%.
Na szklance
położyć sitko, na to gazę, zlać czysty wywar z krewetek do szklanki, ręsztki
wyrzucić; Gotowy wywar narazie odstawić;
6.Przygotować
drugi wywar z resztek ryby; Na tej samej patelni na której przed chwilą był robiony
wywar z głów krewetek, położyć głowę ryby, szkielet, skóry, 2 zabki czosnku,
kawałek papryczki chili, 2 łyżki oleju, podsmażyć minutę, następnie zalać
białym winem (100 ml), zredukować wino i dolać wody (ok. 250-500 ml w
zależoności ile jest tych ryb), dodać kilka gałązek pietruszki, kawałek selera i gotować
kilkanaście minut aż do redukcji wody o połowę.
Przelewać do
naczynia wywar rybny przez sito z gazą, resztki ryb wyrzucić;
7.Przygotować
wywar z małży: na patelnie wrzucić 2 łyżki oleju, posiekany czosnek i pęczek
pietruszki, dodajać małże, przykryć pokrywką i dusić je kilka minut na dużym
ogniu aż do otwarcia się skorupek.
Powstały wywar z
małży przelać przez sito z gazą;
8.Małże odzielić
od skorupek, zostawić tylko kilka do dekoracji, następnie włożyć je do lodówki,
gdyż ze względu na czas gotowania do zupy dokłada się je jako ostatnie, więc
narazie nie są potrzebne;
9. Seler (mały
pęczek), cebulka, czosnek, chili, marchewka, wszystko posiekać, a następnie
podsmażyć na 2 łyżkach oleju wraz ze słodką papryką;
10.Pomidora obrać
ze skórki, pozbawić go gniazd nasiennych i pokroić na mniejsze kawałki, dodać
do smażących się warzyw;
11.Całość zalać
wywarem z resztek ryb; Gotować razem 10-15 minut;
12.Po tym czasie
dodać wywar z małży - i tu uwaga - ponieważ woda z małyży jest mega słona,
dodawać ją stopniowo i w międzyczasie próbować smak. Nie wlewać go od razu
całego, gdyż bardzo łatwo przesolić zupę. Kontynuować gotowanie kolejne 5
minut.
13.Następnie
dodać wywar z głów krewetek. Gotować kilka minut wszystko razem;
14.Fileta rybnego
wyjąć z lodówki, pokroić na mniejsze kawałki i dodać do zupy jako pierwszy:
Gotować 5-10 minut;
15.Następnie
dodać obrane wcześniej krewetki, kontynuować gotowanie kolejne 5 minut;
16.Na samym końcu
dodać małże: gotować jeszcze 2-3 minuty i wyłączyć źródło ciepła.
17.Posypać
szczypta świeżej natki pietruszki;
18.Bagietkę lub
kromkę chleba podpiec kilka minut na grilu lub w piekarniku , potrzeć ją
czosnkiem, polać olejem i posypać
natką pietruszki. Podawać razem z zupą rybną (opcjonalnie).
Smacznego!
Wygląda to super. Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńU mnie właśnie od niedawna odżyły przepisy z rybami w roli głównej. Jak najbardziej zupy rybne są pyszne i ja jestem zdania, że wato jest je jeść. Bardzo mi smakuje także pikantna zupa kokosowa z plastrami łososia https://mowisalmon.pl/przepisy/pikantna-zupa-kokosowa-z-plastrami-lososia-mowi/ którą mogę się zajadać wręcz codziennie.
OdpowiedzUsuńWygląda bardzo aptyecznie. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń