Wegetariański alla burger z pomidorów
Składniki:
2 duże,małowodniste
pomidory, mąka i bułka tarta do obtoczenia,1 jajko,
1 mała mozzarella,
2-4 szt fileciki anchois, kilka listków świeżej bazylii,
sól, pieprz do
smaku, olej do smażenia;
Wykonanie:
1.Pomidora/y
pokroić w plastry o grubości około 0,5 cm; Osuszyć ręcznikiem papierowym z
nadmiaru soku;
Podzielić na pary
po 2 szt plastrów;
2.Na pierwszy
plaster z każdej pary kłaść 3 cienkie plasterki mozzarelli, miedzy nimi włożyć
po 1 fileciku anchois i listek świeżej bazyli, następnie przykryć drugim
plasterkiem, lekko przycisnąć całość; Mozarelle można wyjąć kilka godzin
wcześnie z zalewy i zostawić w lodówce by straciła trochę wody, ale
niekoniecznie;
3.Tak
przygotowanego "alla burgera" obtoczyć w mące,następnie w jajku i
bułce tartej;
4.Powtórzyć
obtaczanie w jajku i bułce po samych bokach jeszcze 2 razy ponieważ jest to
tkz. "słabe ogniwo", miedzy
którym może wypłynąć mozzarella, dlatego trzeba wzmocnić boki podwójnie;
5.Smażyć na złoty
kolor po kilka minut każdej ze stron; Obsmażyć również boki;
6.Po usmażeniu
osuszyć z tłuszczu na ręczniku papierowym;
7.Odrobina soli i
grubo zmielonego pieprzu i gotowe. Podawać oczywiście gorącego!
Smacznego!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.