Tak jak obiecałam, na moim blogu będzie sezonowo i pomidorowo. Dziś apetyzcna przekąska na jeden kęs. O bogactwie
witamin i soli mineralnych w pomidorach trudno też nie wspomnieć; Oprócz witamin C,
E, K, B, kwasu foliowego, betakarotenu, soli mineralnych (wapń, potas itp.)
pomidor szczególnie słynie z silnego przeciwutleniacza - likopenu, który nie
ulega zniszczeniu podczas przetwarzania, wręcz przeciwnie staje się jeszcze
bardziej przyswajalny; Całe to bogactwo związkowo-witaminowe pomidora sprawia,
że nabiera on szczegolnego znaczenia w zdrowym odżywianiu i zapobieganiu m.in chobom krążenia,
wzmacniania układu odpornościowego, opóźniania procesów starzenia, protekcji
wzroku i wielu innych;
Jednym słowem pomidor dobry na wszystko!!!
Pomidorki
w panierce na jeden kęs
Składniki: 100 g
pomidorków daktylowych, 50 g sera żółtego (np.gouda),
kilka listków świeżej
bazyli; 1 jajko, bułka tarta do obtoczenia,
sól do smaku, pieprz
biały do smaku, olej do smażenia;
Wykonanie:
1.Pomidorki
rozkroić wzdłuż na pół, ale nie do końca, tak by połówki trzymały się razem,
ale był dostęp do środka pomidorka; Pozbyć się gniazd nasiennych,a następnie
osuszyć pomidorki;
2.Pomidoreki w
środku doprawić solą i pieprzem oraz wypełnić je kawałkami sera żółtego oraz
liściem bazyli; Wielkość kawałka sera zależy od wielkości waszego pomidorka,
tak aby się zmieścił do środka i nie blokował zamknięcia się połówek;
3.Tak
wypełnionego pomidorka obtoczyć w jajku, a następnie w bułce tartej; Trzeba to
robić szybko, ponieważ jajko szybko spływa z gładkiej skórki pomidorka;
Dla
początkujących, proponuję alternatywę : przed wypelnieniem obrać pomidorki ze
skórki i obtoczyć je najpierw w mące, wtedy panierka będzie się idealnie
trzymać;
4.Pomidorki
smażyć na złoty kolor każdej ze stron ,po usmażeniu odsączyć z oleju na
ręczniku papierowym; 5.Posolić i popieprzyć wg uznania;
6.Podawać gorące.
Smacznego!
Iwona
Znakomity pomysł, chętnie wykorzystam go u siebie :)
OdpowiedzUsuń