Pomiodry faszerowane ryżem
Składniki: 4 pomidory, 8-9 łyżek ryżu do risotta ( mniejwięcej 2 łyżki ryżu na pomidora), kilka listków świeżej bazylii, 2-3 łyżki oliwy extra vergin,sól i pieprz do smaku,2-3 ząbki czosnku,2 ziemniaki, 1 gałązka rozmarynu;
Sposób przygotowania:
1.Pomidory umyć, osuszyć, a następnie odkroić "kapelusik" od strony szypułki;
2.Łyżką wyjąć pulpę ze środków pomidorów, lecz jej nie wyrzucać..
3.Pulpę ze środków pomidorów przetrzeć przez sitko;
4.Do przetartej pulpy dodać czosnek, bazylię,łyżkę oleju z oliwek, posolić;
5.Ryż opłukać i wymieszać z pulpą; Pozostawić tak na minimum 1 godzinę, by ryż przesiąkł aromatami;
6.Po tym czasie napełnić pomidory aromatyzowanym ryżem z pulpą;
7.Ziemniaki pokroić w paski, posolić,dodać rozmaryn, polać olejem i rozłożyć na dnie formy do pieczenia;
8.Przykryć pomidory odkrojonymi wcześniej "kapelusikami", włożyć do formy wraz z ziemniakami, posmarować oliwą z oliwek, posolić;
9.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni na 50-60 minut;
10.Podawać przestudzone;
Z pozdrowieniami
Iwona
Dziękuję za kolejną inspirację, jutro wypróbuję u siebie :)
OdpowiedzUsuń