Sałatka z rukoli i truskawek w occie balsamicznym
Składniki na 2 porcje:
250 gr rukola
50 gr ulubionego sera ( powinien być grana padana w kawałkach, ale przetestowałam różne sery i praktycznie z każdym komponuje się dobrze)
100 gr truskawki swieże
olej z oliwek i ocet balsamiczny w proporcji 5:1, czyli np. 5 łyżek oleju i 1 łyżka octu balsamicznego
pieprz biały do smaku
sól do smaku
Wykonanie: Olej z oliwek i ocet balsamiczny wlać do małego słoiczka, zamknąć szczelnie pokrywką i kilkanaście razy dobrze nim potrząsnąć by stworzyła się emulsja – sos, którym polejemy rukolę. Ser pokroić w małe kawałeczki, truskawki w plastry lub na 4 części. Do szerokiej misy włożyć opłukaną i osuszoną rukolę, dodać truskawki, ser, doprawić solą i pieprzem do smaku, następnie polać emulsją z oleju i octu balsamicznego. Wymieszać i podawać.
Smacznego!!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.