W upalne letnie dni, zawsze mam w domu kilka sprawdzonych składników: swieżą bazylię, pomidorki koktajlowe, tuńczyka i makaron. Można z nich wyczarować bardzo smaczne i ekspresowe dania, tak jak te:
Kokardki pełne zdrowia
Składniki dla 4 osób: 500 gr makaron kokardki; 250 gr tuńczyk w oleju ; swieża bazylia pęczek; 250 gr mozzarella;15 ml olej extra vergin ; 500 gr pomidorki koktajlowe; sól, pieprz czarny do smaku;
Wykonanie:
1.Pomidorki opłukać i przekroić na połówki.
2.Mozarellę wyjmąć z zalewy i pokroić w kostkę.
3.Tuńczyka odsączyć z oleju i „rozczesać” widelcem.
4.Bazylię opłukać,osuszyć i większe liście przerwać w rękach na pół.
5.Wymieszać w dużym naczyniu pomidorki,mozzarellę, tuńczyka,bazylię, polać oliwą extra vergin.
6.Ugotować farfalle al dente w osolonej wodzie według wskazówek na opakowaniu.
7.Po ugotowaniu makaronu nie płukać, gorący dodać do misy z resztą składników i wymieszać,wtedy temeratura makaronu zetnie mozzarellę,a ta stanie się delikatnie „ciągnąca”.
8.Odrobina swieżego pieprzu i gotowe !
Smacznego !!!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.