Domowe lody pistacjowe
Składniki: 100 g niesolonych, obranych pistacji, 120 g cukru, 400 ml mleka, 100 ml śmietanki 30%, 2 żółtka;
Wykonanie:
1.Do lodów pistacjowych najlepiej wybrać pistacje niesolone; Jeśli są nietostowane, należy je wyłożyć na blaszkę,rozgrzać piekarnik do 160 stopni i włożyć je na 7-10 minut ( nie więcej), w połowie tostowania zamieszać je;
Następnie obrać je z brązowej skórki, tak by zostały same zielone orzeszki, jeśli któryś się nie chce obrać nie ma to znaczenia, może być też ze skórką.
2.Obrane pistacje wrzucić do blendera i miksować je tak długo aż staną się praktycznie płynną masą
( wypuszczą z siebie aromat i olejki);
3. Mleko i śmietankę wlać do jednego garnka, dodać masę pistacjową oraz połowę cukru - całość zagotować;
4.W tym samym czasie ubić żółtka z resztą cukru na puszystą masę.
5.Do ubitych żółtek dodawać stopniowo gorące mleko pistacjowe cały czas mieszając.
6.Jaja z mlekiem postawić spowrotem na palnik i doprowadzić prawie, że do wrzenia (kiedy zobaczymy pierwsze "bąbelki" gotującej się masy od razu wyłaczyć i zdjąć garnek z ognia).
7. Odstawić masę do ostudzenia, a następnie przełożyć do naczynia nadającego się do mrożenia i włożyć do zamrażarki. Wyjmować co jakiś czas i mieszać całość by nie wytworzyły się kryształki lodu i nie zamieniły lodów w kamień.
Po kilku godzinach mrożenia ( i mieszania) lody gotowe.
Smacznego!
Domowe lody są najsmaczniejsze :)
OdpowiedzUsuńNominuję Cie do Liebster Award - zapraszam po nominacje
http://czarujacaklasykasmaku.blogspot.com/2013/07/nominacja-do-liebster-award.html :)