Pikantne
Cappuccino to przystawka, którą serwuję na zimno wraz z pieczywem. Składa
się ona z pikantnego sosu pomidorowego i puszystego kremu z serka ricotty.
Delikatny krem i pikantny sos tworzą razem przepyszny, śródziemnomorski duet.
Pikantne Cappuccino
Składniki:
400 gr passaty pomidorowej
1 ząbek czosnek
2 suszone
papryczki chili
kilka listków
świeżej bazyli
50 g śmietany 18%
200 gr serka
ricotta
sól do smaku
2 łyżki oleju z
oliwek
Wykonanie:
1.Na oleju
zeszklić posiekany czosnek i papryczki chili.
2.Dodać pasatę pomidorwą. Posolić i dusić pod przykryciem ok.20 minut.
3.Po tym czasie
pikantny sos pomidorowy dobrze zblendować i odstawić do przestudzenia.
4.Napełnić sosem
szklanki do wysokości ¾ i odstawić na pół godziny do lodówki.
5.W międzyczasie,
na kilka minut przed wyjęciem szklanek z lodówki, ubić śmietanę z serkiem
ricotta na puszystą masę,doprawić solą, dodać posiekaną bazylię.
6.Masę z serka z
ricotty przełożyć do rękawa cukierniczego i nakładać na wierzch sosu
pomidorowego.
7.Przyozdobić
dowolnie np. listkami bazyli i papryczką chili.
8.Podawać jako
przystawkę wraz z pieczywem.
Smacznego!
Ta śmietana to 18% czy 36%?
OdpowiedzUsuń