Dzis przedstawiam wam sprawdzony przepis na babkę olejową z dodatkiem jogurtu. Jest to jedna z moich ulubionych bab. Dzięki swojej cytrynowej nucie i dużej wilgotności ciasta, nie tylko pysznie smakuje, ale bardzo długo utrzymuje świeżość, a ja mogę cieszyć się nią przy porannej kawie nawet kilka dni z rzędu.
Babka olejowo-jogurtowa o cytrynowej nucie
Czas przygotowania: ok.75 min
Składniki
250 gr mąki
150 gr cukru
3 jajka
100 gr jogurtu naturalnego
120 ml oleju rzepakowego
skórka z 1 cytryny
sok z 1 cytryny
2 łyżeczki proszku do pieczenia
Wykonanie:
1.Ubić całe jaja z cukrem do „białości”- na puszystą pianę.
2.Następnie cały czas ubijając dodać w następującej kolejności reszte składników:
- najpierw olej,
-potem skórkę i sok z cytryny,
- jogurt,
- a na samym końcu mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia;
3.Przelać do podłużnej formy i piec ok 50 - 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejszyć do 180 stopni. Przed wyłaczeniem wykonań próbę suchego patyczka. Jeśli patyczek wbity w ciasto po wyjęciu jest suchy- ciasto gotowe, jeśli nie kontynuować pieczenie jeszcze kilka minut i ponownie wykonać próbę.
4.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
4.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego!!!
Z pozdrowieniami
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.