niedziela, 6 października 2013

Brokułowy torcik w serowo-orzechowej kołderce

Jesienne warzywa kapustne, a wśród nich brokuł to coś, co lubię najbardziej. Dają bardzo dużo  możliwości kulinarnych. Od przystawek, poprzez dania główne, po wymyślne dzieła. Tylko jeść i cieszyć się życiem..

Brokułowy torcik w serowo-orzechowej kołderce

Składniki: 600-700 g brokuły, 100 g camembert ( lub inny ser podpuszczkowy), 50 g parmezan , 50 g orzech włoski,1 cebula,ząbek czosnku,2 jajka,250 ml  gęsty sos beszamelowy,masło do smażenia,sól i pieprz do smaku;
Wykonanie:
1.Brokuły ugotować na parze( ok 10-12 minut)
2.Na maśle zeszklić cebulę,czosnek, dodać ugotowane brokuły,smażyć kilka minut. Wystudzić.
3.Zmiksować blenderem brokuły, dodać jajka, parmezan, 1/3 sosu beszamelowego, przyprawić solą, pieprzem.Wymieszać.
4.Nakładać do nasmarowanych olejem pojemniczków. Piec w temp. 180 stopni około 30 minut. W zależności od wielkości pojemniczków może to  trwać kilka minut  więcej lub mniej. Sprawdzić patyczkiem czy masa jest "zwięzła" i nie klei się do patyczka.
5.Do reszty sosu beszamelowego dodać pokrojony ser,podgrzać do rozstopienia.
6.Orzechy zblędować i dodać do sosu serowego.
7.Brokułowy torcik podawać w towarzystwie sosu serowo-orzechowego !
Smacznego !
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.