poniedziałek, 1 lipca 2013

Szprotka gotowana w pikantnym wywarze

Sardele, sardynki, szprotki i wszelkie inne małe, morskie rybki to jedne z najcenniejszych składników, które możemy znaleźć przebywając nad morzem. Swoje dobroczynne działanie zawdzieczają nie tylko słynnym kwasom omega 3,ale i faktem że je się je z ośćmi, które są bogate w wapń dlatego  szczególnie polecane osobom borykającym się z osłabieniem kości i zębów oraz dzieciom; Biorąc pod uwagę fakt,że sezon wakacyjny w pełni i wielu z nas wybiera się właśnie nad morze, warto rozejrzeć się za swieżymi małymi rybkami. Są one zdecydowanie tańsze od wyszukanych ryb, łatwe do przygotowania, a do tego zalicza się je do najzdrowszych. Niestety z powodu szybkiego psucia się tych rybek, dystrybucja swieżych egzemplarzy obejmuje tylko regiony nadmorskie, w innych częściach kraju musimy zadowolić się przetworzonymi rybkami w puszce. 

A ja dziś zapraszam was na malutkie, delikatne w smaku 
 szprotki gotowane w pikantnym wywarze :






Składniki:
500 gr świeże szprotki
1 pęczek natki pietruszki
1 szt papryczka chili
3-5 ząbki czosnek
olej z oliwek
sól,pieprz do smaku
Wykonanie:
1.Szprotki oczyścić ( uciąć głowę, wyciągnąć wnętrzności i usunąć sam szkielet), następnie opłukać pod bieżącą wodą.
2.Do szerokiej patelni włożyć czosnek, papryczkę chili, pęczek pietruszki, odrobinę soli, zalać wodą - gotować wywar około 15 minut, następnie usunąć pietruszkę.
3.Do wywaru włożyć oczyszczone szprotki i gotować je około 2-5 minut. Ugotowane mięso ryby poznasz po kolorze, ze srebrnego zamieni się w białe, trwa to bardzo krótko.
4.Odcedzić szprotki z wywaru, polać olejem z oliwek extra vergin i posypać szczyptą swieżo zmielonego pieprzu. Podawać dowolnie z ziemniakami czy warzywami, jak kto lubi.
Smacznego !

Z pozdrowieniami
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.