sobota, 21 września 2013

Spaghetti z sosem basilico ze świeżych pomidorków


Prosto, szybo, smacznie - te 3 słowa w porze obiadowej w moim domu oznaczają tylko jedno - kuchnia włoska! Dziś klasyk - prosty włoski sos ze świeżych pomidorów; Zapraszam..
               Spaghetti z sosem basilico ze świeżych pomidorków
 Spaghetti z sosem basilico ze świeżych pomidorków 


Składniki: 300-400 g spaghetti, 500 g pomidory bez skóry, 1 pęczek bazylii, 1 mała cebula biała, sól, pieprz do smaku, 1 łyżeczka cukru, 2-4 łyżki oliwy extra vergin; 
Wykonanie: 
1.Pomidorki obrać ze skóry, usunąć gniazda nasiene i pokroić w kosteczkę.
2.Cebulę posiekać, zeszklić na oleju z oliwy, a następnie dodać pokrojone pomidory. 
3.Doprawić solą,pieprzem, cukrem do smaku i dusić pod przykryciem na wolnym ogniu ok.20 minut. W razie gdyby sok zbyt szybko odparował dodać kilka łyżek wody. 
4.Tuż przed wyłaczeniem źródła ciepła, opłukane i osuszone liście bazyli, potrzeć w dłoniach by uwolniły aromat i wrzucić do sosu pomidorwego. Wyłaczyć ogień.
5.Ugotować spaghetti al dente i połaczyć z sosem. 

Smacznego!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.