Ciasto z jagodami
Ciasto z jagodami |
Składniki:100 g jagody lub borówki amerykańskie,250 g mąka,3 szt jajka,100 g cukier,150 ml olej sojowy lub słonecznikowy,120 ml (jedno małe opakowanie) jogurt naturalny,1/2 szt sok z cytryny, 2 łyżeczki proszek do pieczenia, skórka z cytryny;
Sposób przygotowania:
1.Utrzeć całe jaja z cukrem na puszystą pianę.
2.Cały czas ubijając dodać w następującej kolejności reszte składników:
- najpierw olej,kontynuoać ubijanie;
-potem skórkę i sok z cytryny,kontynuować ubijanie;
- jogurt,kontynować ubijanie;
- a na samym końcu mąkę przesianą przez sito i wymieszaną z proszkiem do pieczenia;
3.Przelać do okrągłej formy,wierzch posypać jagodami i piec ok 50 - 60 minut w piekarniku rozgrzanym do 200 stopni przez pierwsze 10 minut, następnie zmniejszyć do 180 stopni. Przed wyłaczeniem wykonań próbę suchego patyczka. Jeśli patyczek wbity w ciasto po wyjęciu jest suchy- ciasto gotowe, jeśli nie kontynuować pieczenie jeszcze kilka minut i ponownie wykonać próbę.
4.Po ostudzeniu posypać cukrem pudrem.
Smacznego !
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.