środa, 24 lipca 2013

Pomidory faszerowane ryżem

Pomidorowych przepisów ciag dalszy, mam nadzieję, że Wam się nie znudziły. Sezon w pełni więc korzystajmy ze wspaniałych, soczystych, polskich  pomidorów ! Dziś wszystkich wielbicieli pomidorów zapraszam na pomidory faszerowane ryżem, proste danie na obiad lub lekką kolację! Można je z powodzeniem przygotować wcześniej, gdyż najlepiej smakują lekko ostudzone.

Pomiodry faszerowane ryżem




Składniki: 4 pomidory, 8-9 łyżek ryżu do risotta ( mniejwięcej 2 łyżki ryżu na pomidora), kilka listków świeżej bazylii, 2-3 łyżki oliwy extra vergin,sól i pieprz do smaku,2-3 ząbki czosnku,2 ziemniaki, 1 gałązka rozmarynu; 
Sposób przygotowania: 
1.Pomidory umyć, osuszyć, a następnie odkroić "kapelusik" od strony szypułki;
2.Łyżką wyjąć pulpę ze środków pomidorów, lecz jej nie wyrzucać.. 
3.Pulpę ze środków pomidorów przetrzeć przez sitko; 
4.Do przetartej pulpy dodać czosnek, bazylię,łyżkę oleju z oliwek, posolić; 
5.Ryż opłukać i wymieszać z pulpą; Pozostawić tak na minimum 1 godzinę, by ryż przesiąkł aromatami; 
6.Po tym czasie napełnić pomidory aromatyzowanym ryżem z pulpą; 
7.Ziemniaki pokroić w paski, posolić,dodać rozmaryn, polać olejem i rozłożyć na dnie formy do pieczenia; 
8.Przykryć pomidory odkrojonymi wcześniej "kapelusikami", włożyć do formy wraz z ziemniakami, posmarować oliwą z oliwek, posolić; 
9.Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 200-220 stopni na 50-60 minut;
10.Podawać przestudzone; 


Z pozdrowieniami
Iwona

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.