Tiramisu truskawkowe
Składniki: powinny być w temp. pokojowej!
truskawki 500 g
mały biszkopt (22-26cm)
4 żółtka
100 g cukier
serek mascarpone 500 g
30 ml śmietanka lub mleko
Wykonanie: ¾ truskawek pokroić w drobną kostkę, ¼ (te ładniejsze) zostawić do dekoracji. Pokrojone truskawki zasypać 2-3 łyżkami cukru i zostawić na pół godziny na sitku położonym na miseczce,w której zbiera się sok.
Zółtka ubić z cukrem do „białości”, dodać serek maskarpone (stopniowo, cały czas ubijając) .
Sok z truskawek wymieszać ze śmietanką, nasączyć nim biszkopt przekrojony na 2 cześci(nie trzeba zbyt mocno nasączać,gdyż truskawki nadal bedą puszczać sok);
Na pierwsza nasączoną część biszkoptu wykładamy warstwę truskawek z cukrem ( połowa pokrojonych truskawek), następnie ok. 40% masy masy serowej;Przykrywamy drugą częścią biszkoptu, nasączamy kilkoma łyżkami soku z truskawek, znów kładziemy pokrojone truskawki i warstwę serową( trochę masy zostawić na posmarowanie boków). Resztę masy rozsmarować po bokach. Tak przygotowany torcik wstawić do lodówki na ½ h, żeby delikatnie stężał. Po tym czasie wyjąć i odzobić dowolnie truskawkami. Smacznego!
Ze względu na to, iż torcik zawiera świeże truskawki, niczym niezakonserwowane ( ani galaretką, ani pieczeniem, ani smażeniem itp.) należy go skonsumować w miarę szybko, max 24-48h.
Z pozdrowieniami
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.