poniedziałek, 17 lutego 2014

Roladki z pieczonej papryki,szynki parmeńskiej i sera wędzonego

Dziś mam dla Was bardzo apetyczną przekąskę. Doskonała na imprezy karnawałowe, jak i na lekką kolację; Rolę główną gra pieczona papryka i wędzony ser, a do tego delikatny posmak szynki parmeńskiej. 
Oceńcie sami! Zapraszam..


Roladki z pieczonej papryki,szynki parmeńskiej i sera wędzonego


Składniki na 6 kawałków:
1 szt papryka czerwona,
3 plastry szynki parmeńskiej,
ok.50 g ser zółty wędzony np. oscypek,scamorza itp.,
sól do smaku,
pieprz czarny świeżomielony do smaku,
do posypania parmezan starty,
do skropienia oliwa extra vergin,
Wykonanie:
1.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni;
2.Paprykę umyć, ułożyć na formie do pieczenia i włożyć do piekarnika, piec 30-35 minut, w tym czasie w połowie pieczenia przekręcić conajmniej raz "na drugą stronę";
Po tym czasie wyjąć paprykę z piekarnika i włożyć do woreczka, który następnie szczelnie zamknąć, odstawić do wystygnięcia ( ułatwi to potem usuwanie skórki);
3.Gdy papryka wystygnie, otworzyć woreczek, wyjąć delikatnie i obrać ją dokładnie ze skórki;
4. Obraną paprykę podzielić wzdłuż na grube pasy ( szerokość ok. 5-6 cm x naturalna długość waszej papryki), oczyścić z ziaren, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku;
5.Na każdy kawałek papryki kłaść plaster szynki parmeńskiej;
6.Na jeden z brzegów kawałka papryki na warstwę szynki kłaść podłużny kawałek wędzonego sera ( kawałki sera powinny być dosyć "grube" ok 1 cm średnicy i długie tak by pokrywały się z szerokością kawałków papryki ok. 5-6 cm).
7.Paprykę zwijać w roladki zaczynając od brzegu z serem; Wyrównać brzegi roladek,przeciąć je na pół i spiąć wykałaczką;
8.Roladki ułożyć w formie do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia, posypać parmezanem i skropić oliwą;
9.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i zapiec roladki 10 minut ( gotowość roladek rozpoznacie po tym,że ser zacznie wypływać, jako że był wsadzony "grubszy" kawałek sera, do jego roztopienia potrzeba trochę więcej czasu niż przy cienkim plastrze, tyle by w sam raz parmezan też się lekko rozpłynął a ciepło dotarło we wszystkie części roladki );

Podawać na ciepło! Gotowe! Smacznego!


Z podzrowieniami
Iwona

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.