Oceńcie sami! Zapraszam..
Roladki z pieczonej papryki,szynki parmeńskiej i
sera wędzonego
Składniki na 6 kawałków:
1 szt papryka
czerwona,
3 plastry szynki
parmeńskiej,
ok.50 g ser zółty
wędzony np. oscypek,scamorza itp.,
sól do smaku,
pieprz czarny
świeżomielony do smaku,
do posypania
parmezan starty,
do skropienia
oliwa extra vergin,
Wykonanie:
1.Piekarnik
rozgrzać do 220 stopni;
2.Paprykę umyć,
ułożyć na formie do pieczenia i włożyć do piekarnika, piec 30-35 minut, w tym
czasie w połowie pieczenia przekręcić conajmniej raz "na drugą
stronę";
Po tym czasie
wyjąć paprykę z piekarnika i włożyć do woreczka, który następnie szczelnie zamknąć,
odstawić do wystygnięcia ( ułatwi to potem usuwanie skórki);
3.Gdy papryka
wystygnie, otworzyć woreczek, wyjąć delikatnie i obrać ją dokładnie ze skórki;
4. Obraną paprykę
podzielić wzdłuż na grube pasy ( szerokość ok. 5-6 cm x naturalna długość
waszej papryki), oczyścić z ziaren, a następnie doprawić solą i pieprzem do
smaku;
5.Na każdy
kawałek papryki kłaść plaster szynki parmeńskiej;
6.Na jeden z
brzegów kawałka papryki na warstwę szynki kłaść podłużny kawałek wędzonego sera
( kawałki sera powinny być dosyć "grube" ok 1 cm średnicy i długie
tak by pokrywały się z szerokością kawałków papryki ok. 5-6 cm).
7.Paprykę zwijać
w roladki zaczynając od brzegu z serem; Wyrównać brzegi roladek,przeciąć je na
pół i spiąć wykałaczką;
8.Roladki ułożyć
w formie do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia, posypać parmezanem i
skropić oliwą;
9.Piekarnik
rozgrzać do 200 stopni i zapiec roladki 10 minut ( gotowość roladek rozpoznacie
po tym,że ser zacznie wypływać, jako że był wsadzony "grubszy"
kawałek sera, do jego roztopienia potrzeba trochę więcej czasu niż przy cienkim
plastrze, tyle by w sam raz parmezan też się lekko rozpłynął a ciepło dotarło
we wszystkie części roladki );
Podawać na
ciepło! Gotowe! Smacznego!
Z podzrowieniami
Iwona
Ale rarytasy, na sam widok zrobiłam się głodna :)
OdpowiedzUsuń