piątek, 7 lutego 2014

Smakowita kraina, czyli o tym gdzie mieszka Pajda i przekąska z brokułami dla dzieci

     Dzisiejszy wpis będzie nieco nietypowy, a wszystko to za sprawą Smacznej Pajdy, która zaskoczyła mnie tym, jak potrafi zmieniać codzienne potrawy w smakowite,  zdrowe i  bezcholesterolowe kąski;Wszystko to co do tej pory robiłam rzadko z uwagi iż był potrzebny smalec, mogę teraz zastąpić smalczykiem roślinnym. 
Czy może być lepsza wiadomość kulinarna, jak inwencja smalczyku roślinnego ? Nie sądzę...

        A wszystko zaczeło się dawno, dawno, no może nie tak dawno temu, kiedy to mała dziewczynka wraz z mamą poszła na zakupy, wnet ktoś ze sklepowej lodówki ją skusił;  Smakowita Pajda szeptem do dziewczynki mówiła: „że nowy smak odkryła, by koniecznie właśnie ją zakupiła”;
Już po chwili  rozmowa się rozkręciła, o tym gdzie mieszka smak i jego rodzina, czy Pajda to chłopak czy może dziewczyna? Nie było więc wyboru jak przenieść się  w Smakowitą Krainę i odkryć smak i to  jak nasza Pajda żyje?

Smakowita Kraina to nie taka prosta  sprawa, czeka Cię długa przeprawa, zakupić musisz następujące składniki by pozać smaku tajniki: 

125 g mąka, 6 g swieże drożdże, 60 ml ciepła woda, 40 g smalczyku roślinnego Smakowita Pajda z ziołami  ogrodowymi, 2 g sól oraz 100 g serka typu Philadelphia, 100 g gotowanej szynki, 200 g brokuły, sól i pieprz do smaku, 30-50 ml śmietanki; Do dekoracji użyj gotowanej marchewki, swieżego koperku oraz brokułów;

1.Drożdże rozpuść w letniej wodzie, dodaj 2 łyżki mąki i odstaw na chwilę by  tajemnicza siła pierwsze bombelki w nich stworzyła;
2.Gdy bombelki powietrza w rozczynie drożdzowym zobaczysz dodaj go do mąki, wymieszaj, posól, dodaj smalczyk i tak długo mieszaj i wyrabiaj aż powstanie gładka kula; Kula jest magiczna, w godzinę po przykryciu, podwoi swą objętość i pokaże swej mocy rozpiętość;
3.Kulę wyłuż na stolnicę, cieniutko rozwałkuj i wytnij krążki; Z niepotrzebnego ciasta ulep „kominki” i połóż na kilku krążkach;
4.By krążki nabrały mocy, potrzebują piekarnika, rozgrzej więc go do 190 stopni i piecz krążki do zarumienienia ( ok. 10-15 minut);
5.W tym czasie brokuły ugotuj na parze, a następnie dopraw i zmiksuj blenderem na zielony krem;
6.Szynkę zmiksuj ze śmietanką na różowy krem;
7.Serek dopraw do smaku;
8.Gdy krążki są gotowe, na każdy krążek kładź warstwę serka, warstwę szynki i warstwę brokułów, na wierzch połóż krakers z kominkiem by formował daszek i tak aż do wykończenia składników;
9.By domki miały okna i drzwi wytnij je z marchewki i przymocuj do przekąsek;
10. Krakersowe domki ustaw na talerzu, z pozostałej marchewki stwórz drogę, z koperku zieloną trawę, a z brokułów drzewa; 
Smakowita Kraina już gotowa, 
czy wystarczy Ci silnej woli by jej nie spałaszować ?:)



      Wpis powstał podczas zabawy z moją  3,5 letnią córeczką, oprócz chrupiąco kremowych przekąsek, potrzeba mi było dużo fantazji by móc odpowiedzieć na tysiące pytań dzieci w tym wieku, wbrew pozorom nie jest to  takie proste wytłumaczyć, co to jest smak, czy Pajda mieszka w lodówce, gdzie są jej rodzice itp.
Wpis jest nieco fantastyczny, dlatego Ci którzy nie mają dzieci, proszę by potraktowali go „z przymrużeniem oka”; Wspaniale spędziłam czas z moją córką i ten post będzie wspomnieniem tych chwil;

Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda organizowanego na blogu Majanowe pieczenie

Z pozdrowieniami

Iwona

1 komentarz:

  1. Ciekawy przepis :)
    Dziękuję za udział w konkursie. Z dziećmi to naprawdę jest frajda w kuchni!
    :)
    Pozdrawiam
    Majana

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.