Dzisiejszy wpis
będzie nieco nietypowy, a wszystko to za sprawą Smacznej Pajdy, która
zaskoczyła mnie tym, jak potrafi zmieniać codzienne potrawy w smakowite, zdrowe i bezcholesterolowe kąski;Wszystko to co do tej pory robiłam rzadko z uwagi iż był potrzebny smalec, mogę teraz zastąpić smalczykiem roślinnym.
Czy może być lepsza wiadomość kulinarna, jak inwencja smalczyku roślinnego ? Nie sądzę...
Czy może być lepsza wiadomość kulinarna, jak inwencja smalczyku roślinnego ? Nie sądzę...
A wszystko
zaczeło się dawno, dawno, no może nie tak dawno temu, kiedy to mała dziewczynka
wraz z mamą poszła na zakupy, wnet ktoś ze sklepowej lodówki ją skusił; Smakowita Pajda szeptem do dziewczynki mówiła: „że nowy smak odkryła, by
koniecznie właśnie ją zakupiła”;
Już po
chwili rozmowa się rozkręciła, o tym
gdzie mieszka smak i jego rodzina, czy Pajda to chłopak czy może dziewczyna? Nie
było więc wyboru jak przenieść się w
Smakowitą Krainę i odkryć smak i to jak
nasza Pajda żyje?
Smakowita Kraina
to nie taka prosta sprawa, czeka Cię
długa przeprawa, zakupić musisz następujące składniki by pozać smaku tajniki:
125 g mąka, 6 g swieże drożdże, 60 ml ciepła woda, 40 g smalczyku roślinnego
Smakowita Pajda z ziołami ogrodowymi, 2
g sól oraz 100 g serka typu Philadelphia, 100 g gotowanej szynki, 200 g brokuły,
sól i pieprz do smaku, 30-50 ml śmietanki; Do dekoracji użyj gotowanej
marchewki, swieżego koperku oraz brokułów;
1.Drożdże rozpuść
w letniej wodzie, dodaj 2 łyżki mąki i odstaw na chwilę by tajemnicza siła
pierwsze bombelki w nich stworzyła;
2.Gdy bombelki powietrza
w rozczynie drożdzowym zobaczysz dodaj go do mąki, wymieszaj, posól, dodaj smalczyk
i tak długo mieszaj i wyrabiaj aż powstanie gładka kula; Kula jest magiczna, w
godzinę po przykryciu, podwoi swą objętość i pokaże swej mocy rozpiętość;
3.Kulę wyłuż na
stolnicę, cieniutko rozwałkuj i wytnij krążki; Z niepotrzebnego ciasta ulep „kominki”
i połóż na kilku krążkach;
4.By krążki
nabrały mocy, potrzebują piekarnika, rozgrzej więc go do 190 stopni i piecz
krążki do zarumienienia ( ok. 10-15 minut);
5.W tym czasie
brokuły ugotuj na parze, a następnie dopraw i zmiksuj blenderem na zielony
krem;
6.Szynkę zmiksuj
ze śmietanką na różowy krem;
7.Serek dopraw do
smaku;
8.Gdy krążki są
gotowe, na każdy krążek kładź warstwę serka, warstwę szynki i warstwę brokułów,
na wierzch połóż krakers z kominkiem by formował daszek i tak aż do wykończenia
składników;
9.By domki miały
okna i drzwi wytnij je z marchewki i przymocuj do przekąsek;
10. Krakersowe
domki ustaw na talerzu, z pozostałej marchewki stwórz drogę, z koperku zieloną
trawę, a z brokułów drzewa;
Smakowita Kraina już gotowa,
czy wystarczy Ci
silnej woli by jej nie spałaszować ?:)
Wpis powstał
podczas zabawy z moją 3,5 letnią córeczką, oprócz chrupiąco kremowych
przekąsek, potrzeba mi było dużo fantazji by móc odpowiedzieć na tysiące pytań
dzieci w tym wieku, wbrew pozorom nie jest to takie proste wytłumaczyć, co to jest smak, czy
Pajda mieszka w lodówce, gdzie są jej rodzice itp.
Wpis jest nieco
fantastyczny, dlatego Ci którzy nie mają dzieci, proszę by potraktowali go „z
przymrużeniem oka”; Wspaniale spędziłam czas z moją córką i ten post będzie
wspomnieniem tych chwil;
Przepis bierze udział w
zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem
są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda organizowanego na blogu Majanowe pieczenie
Z pozdrowieniami
Iwona
Ciekawy przepis :)
OdpowiedzUsuńDziękuję za udział w konkursie. Z dziećmi to naprawdę jest frajda w kuchni!
:)
Pozdrawiam
Majana