Torcik z kremem zabajone dla dwojga
Składniki:
Na biszkopt: 1 szt jajko, 30 g cukier, 25 g mąka
ziemniaczana,25 g mąka pszenna;
Na krem: 2 szt żółtka, 50-60 g cukier, 2-3 łyżki likier
Marsala,1 listek żelatyny, 100 ml śmietanka 36%, 1 łyżka cukier puder;
Do dekoracji:1 łyżka jagody goji, 2 szt listki mięty;
Wykonanie:
1.Przygotować biszkopt: białko odzielić od żółtka i ubić na
sztywną pianę, po czym dodać cukier (30g)i ubijać jeszcze chwilę.Cały czas
ubijając dodać żółtko. Następnie dodać przesianą mąkę i delikatnie wymieszać
ruchem od dołu do góry. Formę o średnicy 13-15 cm wysmarować masłem, obsypać
mąką. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni; Przełożyć ciasto biszkoptowe do formy i
piec do suchego patyczka (około 20 minut);
2.Przygotować krem zabajone: żółtka z cukrem ubić na parze (
ok 5-6 minut); Dodać 2-3 ml likieru i kontynuować jeszcze chwilę ubijanie; Listek
żelatyny namoczyć w zimnej wodzie, po kilku minutach odcisnąć z wody;
Zelatynę rozpuścić na malutkim ogniu ( nie gotować). Rozpuszczoną
żelatynę roźcieńczyć z łyżką ubitych żółtek, a następnie dodać do reszty,
wymieszać i odstawić na 15 minut do lodówki. Smietankę ubić na sztywno z łyżką
cukru pudru.Wyjąć zabajone z lodówki i wymieszać delikatnie z ubitą śmietanką;
3.Biszkopt przekroić wpoprzek na 3 części;
Na każdą cześć biszkopta nakładać krem, przykrywać drugą
i tak aż do wykończenia warstw.Wstawić torcik do lodówki na conajmniej 1 h;
4.Wierzch udekorować dowolnie, ja użyłam wcześniej
namoczonych jagód goji i mięty;
Udanych Walentynek!
Z pozdrowieniami
Iwona
Ciacho zachęcająco wygląda, aż się prosi by je zjeść :) Bardzo ładne zdjęcia.
OdpowiedzUsuńNa walentynki idealny ;) Pozdrawiam, gingerbreath.blox.pl
OdpowiedzUsuń