Przyznam się, że z entuzjazmem kupiłam smalczyk roślinny i powiem szczerze, że Smakowita Pajda zaskoczyła mnie tym jak bardzo przypomina smalec, swą konsystencją, smakiem, kolorem i użytecznością tego innowacyjnego produktu; Można na niej smażyć, piec, dusić czy smarować chleb. Po jej spróbowaniu pojawił się w mojej głowie wachlarz możliwości jej użycia i konsumowania. Cieszy mnie fakt, że mam teraz produkt, który bez obawy o cholesterol mogę stosować każdego dnia;
Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem zainspirowała mnie również do stworzenia wyjątkowego dania - przepiórki alla brandy faszerowane smażonymi z szalotką i rodzynkami jabłkami o smaku curry, podane na polencie;
Podstawą problematyką podczas przygotowania przepiórek jest soczystość mięsa; Czasem wystarczy tylko chwila by przesuszyć mięso, dlatego dokładnie nasmarowałam ją smalczykiem z brandy oraz postanowiłam upiec w skorupie solnej, która doskonale utrzymuje wilgoć. Mięsko wyszło idealne, soczyste, pachnące; Jedyny minus takiej metody pieczenia to brak mocno zarumienionej, chrupiącej skórki, jednak w przypadku przepiórek zdecydowanie preferowałam zachować soczystość mięsa i tylko ostatnie 5 minut podpiekałam skórkę; Przepiórki podałam na polencie zwanej też u nas mamałygą czy kaszką kukurydzianą; jest delikatna, neutralna w smaku, dzięki czemu doskonale podkreśla smak przepiórek;
Polecam serdecznie i zapraszam na przepis...
Składniki na 2 porcje:
2 przepiórki,
50 g Smakowita Pajda z cebulką i jabłkiem (+ do smażenia),
ok. 50-100 ml brandy,
1 kg gruboziarnistej soli morskiej,
2-3 jabłka (najlepiej kwaśne, średnio soczyste),
50 g rodzynki,
1 szalotka,
szczypta curry,
szczypta chili,
Na polentę:
150-200 g kaszki kukurydzianej
800 ml wody
1 łyżeczka soli;
Wykonanie:
1.Smalczyk roślinny lekko podgrzać,a następnie dobrze wymieszać z 2-3 łyżkami brandy;
2.W opłukane i oszuszone przepiórki wklepać dokładnie smalczyk z brandy ( wewnątrz, na zewnątrz, podnieść delikatnie skórkę i natrzeć mięso);
3.Szalotkę pokroić w piórka; rodzynki namoczyć w gorącej wodzie; jabłka obrać,usunąć gniazda nasienne, a następnie pokroić w ósemki i przekroić jeszcze na pół wzdłuż na "szestnastki";
4.Na patelni rozgrzać 2 łyżki smalczyku, dodać szalotkę, jabłka, odrobinę curry i chili, smażyć razem kilka minut ( ok.5-7), następnie dodać odsączone z wody rodzynki i smażyć razem jeszcze 1 minutę;Wyłączyć źródło ciepła;
5. 1/3 smażonych z szalotką i rodzynkami jabłek odłożyć do polenty, natomiast resztą nafaszerować przepiórki, a następnie spiąć skórkę otworu wykałaczkami, tak by jabłka podczas pieczenia nie wyleciały, a oddawały smak i wilgoć mięsu;
6.Dno formy do pieczenia pokryć odrobiną soli, ułożyć przepiórki i przykryć je resztą soli; Całość skropić resztą brandy;
7.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni. Wstawić formę z przepiórkami i piec 30- max 35 minut; Ostatnie 5 minut - wyjąć formę z piekarnika i odłupać z przepiórek skorupę solną tak by skórka mogła "złapać delikatnego rumieńca";
8.Gdy przepiórki się pieką przygotować polentę: zagotować wodę wraż z łyżeczką soli.
Zmniejszyć ogień i powoli wsypywać kaszę kukurydzianą cały czas mieszając. Gotować kilka -kilkanaście minut w zależności od wskazówek producenta na opakowaniu;
8.Gorącą polentę wykładać na talerze,a na wierzch kłaść resztę jabłek wcześniej odłożonych;
9.Wyjąć przepiórki, oczyścić delikatnie z soli, położyć na środek polenty, usunąć wykałaczki i podawać;
9.Wyjąć przepiórki, oczyścić delikatnie z soli, położyć na środek polenty, usunąć wykałaczki i podawać;
Smacznego!
Przepis bierze udział w zabawie kulinarnej “Smakowita Pajda to kulinarna frajda!", którego sponsorem są ZT Kruszwica S.A. producent smalczyku roślinnego Smakowita Pajda organizowanego na blogu Majanowe pieczenie
Z pozdrowieniami
Iwona
Nigdy nie jadłam przepiórki. Fajnie byłoby skosztować właśnie tak przygotowanej:)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam
Serdecznie polecam, mięsko jest delikatne, soczyste i bardzo smaczne:)
OdpowiedzUsuń