czwartek, 27 lutego 2014

Pączki

Tłusty czwartek to już dziś! Pączki koniecznie muszą być! Więc zapraszam, częstować się do woli i nie liczyć kalorii! 

Składniki:
*Z podanych składników wychodzi około 16-20 pączków
300 g mąka,
1/2 szklanki mleka,
2 szt żółtka,
1 szt jajko,
25 g drożdże,
1 łyżka spirytusu,
10 g masła,
3 łyżki cukru,
olej do smażenia,
100 g marmolada różana do wypełnienia pączków lub budyń
Wykonanie:
1.Drożdze wraz z łyżką mąki i 1 łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku.Odstawić na kilka minut aż rozczyn "ruszy",a na jego wierzchu pojawi się pianka.
2.Jajką ubić z 2 łyżkami cukru do białości.
3.Do przesianej mąki wlać rozczyn z drożdzy i ubite jajka, wyrabiać ok 10-15 minut.Pod koniec dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz spirytus.
4.Przykryć ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w miejscu ciepłym, chronionym od przeciągów.
5.Gdy ciasto wyrośnie wyłożyć na stolnice. Ponownie szybko wyrobic.
6.Rozwałkować na grubość 1 cm i wycinać szklanką krążki.
7.Krążki przykryć ściereczką i pozostawić do wyrośniecia (ok.40 minut).
8.Rozgrzać olej do temperatury 180 -190 stopni.
9.Wrzucać krążki na gorący olej i smażyć z obydwu stron na brązowy kolor.
10.Tak usmażone pączki można wypełnić budyniem lub marmoladą. W tym celu napełnić rękaw cukierniczy np. marmoladą i odpowiednią końcówką wbijać się w dowolne miejsce na białej obwódce pączków i wciskać porcję dżemu/budyniu itp.
11.Posypać cukrem pudrem.

Smacznego!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.