Składniki:
*Z podanych
składników wychodzi około 16-20 pączków
300 g mąka,
1/2 szklanki
mleka,
2 szt żółtka,
1 szt jajko,
25 g drożdże,
1 łyżka spirytusu,
10 g masła,
3 łyżki cukru,
olej do smażenia,
100 g marmolada
różana do wypełnienia pączków lub budyń
Wykonanie:
1.Drożdze wraz z
łyżką mąki i 1 łyżką cukru rozpuścić w ciepłym mleku.Odstawić na kilka minut aż
rozczyn "ruszy",a na jego wierzchu pojawi się pianka.
2.Jajką ubić z 2
łyżkami cukru do białości.
3.Do przesianej
mąki wlać rozczyn z drożdzy i ubite jajka, wyrabiać ok 10-15 minut.Pod koniec
dodać rozpuszczone i ostudzone masło oraz spirytus.
4.Przykryć
ściereczką i odstawić na godzinę do wyrośnięcia w miejscu ciepłym, chronionym
od przeciągów.
5.Gdy ciasto
wyrośnie wyłożyć na stolnice. Ponownie szybko wyrobic.
6.Rozwałkować na
grubość 1 cm i wycinać szklanką krążki.
7.Krążki przykryć
ściereczką i pozostawić do wyrośniecia (ok.40 minut).
8.Rozgrzać olej
do temperatury 180 -190 stopni.
9.Wrzucać krążki
na gorący olej i smażyć z obydwu stron na brązowy kolor.
10.Tak usmażone
pączki można wypełnić budyniem lub marmoladą. W tym celu napełnić rękaw
cukierniczy np. marmoladą i odpowiednią końcówką wbijać się w dowolne miejsce
na białej obwódce pączków i wciskać porcję dżemu/budyniu itp.
11.Posypać cukrem pudrem.
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.