Żeberka w sosie pomidorowym
Składniki:
300-400 g żeberka
wieprzowe,
1 szt marchew,
1 gałązka seler
naciowy,
1 szt cebula,
150-200 ml wino
białe wytrawne,
400 ml pomidory z puszki lub passata pomidorowa,
sól do smaku,
pieprz do smaku ,
2 ząbki czosnku,
1 szt liść
laurowy,
olej do smażenia,
Wykonanie:
1.Marchewkę, seler
i cebulę drobno posiekać, podsmażyć chwilę na 2 łyżkach oleju;
2.Dodać żeberka i
obsmażyć je ze wszystkich stron;Dodać również czosnek;
3.Następnie
podlać winem i na dużym ogniu przekręcając żeberka odczekać do odparowania,
następnie zmniejszyć ogień do minimum;
4.Zalać żeberka
passatą pomidorową, dodać liść laurowy, doprawić solą,pieprzem do smaku i dusić
1h pod przykryciem na malutkim ogniu, przekręcając od czasu do czasu żeberka ;
5.Gotowe żeberka
nakładać na talerze i polewać sosem pomidorowym, jeśli zostanie Wam sos można
go również użyć do makaronu lub do polenty;
Smacznego!
Iwona
ślicznie podane :)
OdpowiedzUsuń