Składniki:
250 g mąka,
50 g mąka
ziemniaczana,
80 g masło,
100 ml śmietanka 30 lub 36%,
1 szt jajko,
1 łyżeczka
czubata proszku do pieczenia,
1 opakowanie
cukru wanilinowego,
100 g cukru
Wykonanie:
1.Mąki przesiać
na stolnicę,wymieszać z proszkiem do pieczenia, dodać cukier waniliowy i
ponownie wymieszać;
2.W mące zrobić
dołek, wbić jajko, dodać cukier, masło pokrojone w mniejsze kawałki,zacząć
wyrabianie dolewając stopniowo śmietankę;
3.Gdy składniki
się połączą, uformować kulę z ciasta , owinąć folią spożywczą i włożyć do
lodówki do schłodzenia (ok.30 minut);
4.Po tym czasie
wyjąć ciasto i rozwałkować na cienki placek (ok. 0,5-1 cm grubości) i przy
użyciu szklanki i kieliszka wycinać krążki z dziurką;
5.Krążki układać
na blaszce pokrytej papierem do piecznia,wierzch posypać cukrem; Ponownie
wstawić do lodówki na 15-20 minut do schłodzenia;
6.Rozgrzać
piekarnik do 180 stopni i piec do zarumienienia (ok.15-20 minut)
Smacznego!
Iwona
Rady uwagi - by
ciasteczka były kruche uważać by nie zagrzać ciasta od rąk, dlatego używać
składników zimnych (z lodówki) i szybko zagniatać;
- połowę mąki
pszennej można zastąpić mielonymi orzechami, migdałami czy innymi orzeszkami
nadając im różnego smaku za każdym razym, oczywiście jeśli chcecie;
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.