Dziś mam dla Was przepis na pyszne roladki z piersi kurczaka i mielonej łopatki wieprzowej, a wszystko to w towarzystwie cukini, wędzonego boczku, szałwi, czosnku, i białego wina; Wbrew pozorom nie wymagają wiele pracy, a potrafią świetnie urozmaicić domowe menu; Zapraszam...
Składniki: boczek w
plasterkach delikatnie wędzony lub szybka parmeńska/speck 10 szt, 1 średnia pierś kurczaka, olej do smażenia, 2małe cukinie,mięso mielone wieprzowe z łopatki 100
g, białe wino wytrawne 150 ml, 4 listki szałwi, 2 ząbki czosnku, opcjonalnie: sałata (dowolna), 1 pomarańcza; sól,pieprz do smaku;
Wykonanie:
1.Mięso mielone
doprawić solą,pieprzem,dodać 50 ml białego wina,dokładnie wyrobić i odstawić na godzinę
do lodówki.
2.W miedzyczasie
pokroić cukinie w cieniutkie plastry. Opłukać mięso,również pokroić na plastry,rozbić
delikatnie, doprawić solą i pieprzem.
3.Na każdy plaster
boczku kłaść plasterek cukinii,plaster piersi z kurczaka i trochę mięsa
mielonego uformowanego w rulonik. Zawijać wszystko razem i połączyć
wykałaczkami.
4.Obsmażyć na oleju około 5 minut, następnie dodać czosnek, szałwię i
zalać białym winem. Dusić pod przykryciem 10-15 minut.
5.Podawać dowolnie, ja podałam na
sałatce z pomarańczy:
z pomarańczy wyciąć
fileciki, z pozosałości wycisnąć sok.
Filieciki wymieszać z sałatą, doprawić solą, pieprzem i polać
olejem wymieszanym z wycisniętym poprzednio sokiem z resztek pomarańczy. Wymieszać dokładnie
wszystko razem.
Ostatnie zdjęcie robione na szybko pod presją oczekujących domowników, więc pewnie bez trudu zauważycie, że powinnam była wyciągnąć wykałaczki przed podaniem, mam nadzieje, że wybaczycie nieuwagę, ale tak to jest jak się gotuje, robi zdjęcia i podaje do stołu :)
Z pozdrowieniami :)
Iwona
oo, bardzo fajne te Twoje roladki, zarówno na obiad jak i imprezową przystawkę:)
OdpowiedzUsuńSmakowite, fajny pomysł! :)
OdpowiedzUsuńNie robiłem tak nigdy, ale chyba sięgnę po szynkę parmeńską! :)
OdpowiedzUsuń