Czekoladowa drożdżówka, o której wspominałam Wam wczoraj właśnie powstała!
Jest delikatna, puszysta, a w smaku zdecydowana! Jestem z niej bardzo zadowolona, choć muszę przyznać, że ten wypiek kosztował mnie wiele precyzji, cierpliwości i oczekiwania! Jednak końcowy efekt wizualny, jak i smakowy jest wart każdej poświęconej jej chwili! Zapraszam..
Drożdżówka czekoladowa |
Składniki:
Na zaczyn: 35g mąka
typ 650, 25 ml mleko,1 g swieżych drożdży,
Na water roux: 15
g mąka, 70 ml woda;
Na ciasto: zaczyn,
water roux, 250 g mąka typ 650 lub manitoba,100 ml mleko, 6 g swieżych drożdży,
1 szt żółtko
jaja, 70 g cukier,szczypta sóli,
Na czekoladowe
wnętrze:20 g typ 650 mąka, 1 szt białko, 50 g cukier, 20 g gorzkie kakao Wedel, 15 g
czekolada gorzka Wedel,10 g masło lub margaryna,szczypta sóli;
Wykonanie:
1.Wieczorem w
przed dzień robienia drożdżówki wymieszać składniki na zaczyn ( patrz
składniki), zostawić w temperaturze pokojowej na około 1-2 h, a następnie
wstawić na noc do lodówki (przykryć folią aluminiową);
2.Następnego dnia
od razu wyjąć zaczyn z lodówki by doprowadzić temperaturę zaczynu do pokojowej;
3.Zrobić
czekoladową część ciasta: do rondelka wsypać kakao, wodę,cukier, szczypte soli-
zagotować; Zdjąć z ognia; W miseczce wymieszać widelcem białko z mąką aż uzyska
się konsystencję ciasta naleśnikowego, dodać do kakaowej masy, wymieszać i
postawić spowrotem na ogniu, mieszać aż do uzyskania konsystencji podobnej do
ciasta ptysiowego; Następnie zdjąć z ognia, dodać masło i czekoladę, mieszać aż
do idealnego połączenia się, odstawić do lodówki;
4.Zrobić water
roux - mąkę wymieszać z dorobiną wody, lekko podgrzać, dolewając resztę wody, w
takiej formie podgrzewać aż do uzyskania temperatury 65-70 stopni; Odstawić do
wystygnięcia;
Rady/uwagi: water
roux to lekko zaparzona mąka,dodając ją do ciasta drożdzowego pozwala ciastu
bez użycia tłuszczy dłużej być swieżym.
Oczywiście jeśli
nie ma takiej potrzeby i drożdżówka zniknie w mgnieniu oka, można ominąć ten
punkt;
5.Zrobić ciasto
drożdżowe: drożdże rozpuścić w mleku; do pojemnego naczynia wsypać mąkę,
cukier, zółtko, sól, zaczyn zrobiony poprzedniego wieczoru, drożdże z mlekiem
oraz water roux;
Wyrabiać dosyć
długo ( mi zeszło ręcznie około 30 minut)aż ciasto będzie jednolite, gładkie,
lśniące i elastyczne; Gdyby zbyt kleiło się podsypać odrobiną mąki, ale starać
się jak najmniej;
Naczynie
posmarować tłusczem ( np. olejem),z wyrobionego ciasta utworzyć kulę i
przykrywając folią spożywczą odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia objętości
6.Wyrośnięte
ciasto wyłożyć ba blat obsypany mąką, rozwałkować, na środku rozsmarować cienko
(1-3 mm) czekoladową masę odstawioną wcześniej do wystygnięcia; Boki złożyć do
środka;
Następnie
przekręcić ciasto o 90 stopni i rozwałkować wzdłuż lini łączącej konce
złożonego ciasta. Rozwałkowane boki ponownie złożyć do środka, a ciasto wstawić
na 15 minut do lodówki;
Składanie,
rozwałkowywanie, lodówka powtórzyć jeszcze 2 razy ( praktycznie tak jakby się
robiło ciasto francuskie);
Za trzecim rozwałkowaniem,
ciasta nie składać już, tylko zwinąć w rulonik; Przeciąć wzdłuż środek,ale nie
do końca, zostawić końce rulonika w całości;
Przecięty rulonik
ciasta przekręcić wokół własnej osi;
Wstawić do
keksówki pokrytej papierem do pieczenia i odstawić w ciepłe miejsce do
podwojenia objętości 7.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni, na jego dnie ułożyć
foremke z wodą, by utrzymać odpowiednią wilgotność podczas pieczenia; Wstawić
wyrośnięte ciasto, piec 10 minut, a następnie obniżyć temperaturę do 180 stopni
i piec jeszcze 40 -45 minut ( do suchego patyczka); W trakcie pieczenia
sprawdzić czy wierzch sie zbyt nie przyrumienił, gdyby tak było przykryć
kawałkiem foli aluminiowej;
Po upieczeniu
studzić na kratce, a następnie posypać cukrem pudrem;
Smacznego!
Iwona
Ps. Jak zawsze trudniejsze przepisy staram się fotografować krok po kroku, choć powiem szczerze, że między wagą, mąką, zagniataniem, studzeniem, wałkowaniem czy smarowaniem, zdjęcia robiłam w pośpiechu, starałam się jednak ująć każdy krok przygotowywannia drożdżówki, a efekty znadziecie na moim profilu DS - drożdżówka kpk tutaj!
Nasz smak z dzieciństwa :) Twój wypiek wygląda ekstra :)
OdpowiedzUsuńWspaniała,wypieki drożdżowe uwielbiam.Pozdrawiam.
OdpowiedzUsuńW przekroju wygląda po prostu genialnie :)
OdpowiedzUsuńcudownie wygląda! :)
OdpowiedzUsuńPiękna drożdzówka!
OdpowiedzUsuńpowstała i to jaka powstała! piękna, cudowna, idealna wręcz :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie dodaję Twojego bloga na moją listę ulubionych, bo po prostu czytasz w moich kulinarnych myślach :-) Uwielbiam!
OdpowiedzUsuń