Składniki dla 2 osób:
3 szt gruszki,
wino białe wytrawne do skropienia,
100 g camembert,
1 garść orzechy włoskie,
6 plastrów szynki parmeńskiej,
pieprz czarny świeżomielony do smaku,
Na sałatkę:
200 g rukola,
10 ml oliwa extra vergin,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki posiekane orzechy włoskie,
1 łyżeczka miódu,
1 łyżka soku z cytryny;
Sposób przygotowania:
1.Gruszki obrać, przeciąć na pół, łyżką wydrążyć gniazda nasienne, odwrócić na zewnątrz i ściąć wypukły kawałek gruszki tak by się nie przewracały;
2.Ser pokroić w drobą kostkę, orzechy posiekać, wymieszać razem ( delikatnie ugnieść,żeby ser trzymał się z orzechami)i napełnić gruszki;
3.Tak przygotowane gruszki owinąć plastrem szynki parmeńskiej, skropić białym winem i oliwą, doprawić pieprzem do smaku.
4.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić formę z gruszkami na 20-25 minut,
5. W tym czasie przygotować sałatę:
-rukolę opłukać i osuszyć;
-oliwę,miód,sok z cytryny i posiekane orzechy włożyć do małego słoiczka,zakręcić i potrząsać nim aż składniki się połączą i stworzą jednolitą ciecz.
- tak powstałym dresingiem polać rukolę, doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać;
6.Na duży talerz wyłożyć doprawioną rukolę, a na nią ciepłe gruszki zapiekane z serem;
Smacznego!
Rady/uwagi do przepisu:
1.Jeśli gruszki są bardzo duże, przed wypełnieniem obgotować je 5 minut na małym ogniu w białym winie z wodą ( pół na pół); Wybierać owoce dojrzałe,ale twarde;
2.Ser camembert można zastąpić serem brie; Szynkę parmeńską można zastąpić szynką szwacwaldzką lub szynką speck;
3.Podawać w towarzystwie białego wytrawnego wina np. Pinot Blanc lub Cabernets Blanc;
Z pozdrowieniami
Iwona
super, zapisalam do zrobienia:)
OdpowiedzUsuńPyszności. Danie wygląda przepięknie.
OdpowiedzUsuń