Ryż thai, znany też jako jasmine, to bardzo aromatyczny ryż o długich ziarnach. Doskonale nadaje się do potraw gotowanych na parze. Dużo osób z mojego otoczenia narzeka na jego twardość, fakt ma specyficzną "zbitą" strukturę, ale za to idealnie nadaje się do dań na sypko. Przy gotowaniu ryżu thai na parze należy pamiętać by namoczyć go przed gotowaniem 30 minut w zimnej wodzie;
A ja dziś zapraszam Was na bardzo lekkie i pożywne danie - thai z kurczakiem..
Składniki:
300 g ryż
thai/jasmine, 400 g pierś z kurczaka, mąka do obtoczenia,
1 szt marchewka, 4
fileciki anchois, 50-100 g groszek mrożony lub świeży, 300-500 ml woda lub
bulion drobiowy, 1 szt cebula dymka,ipęczek natka piertuszki, sól i pieprz do
smaku, 2 łyżki oleju do smażenia;
Wykonanie:
1.Ryż wypłukać, a
następnie namoczyć w zimnej wodzie - 30 minut;
2.Po tym czasie
wyjąć ryż z wody i ugotować go na parze (ok 15-20 minut);
3.Na patelni
zeszklić drobno posiekaną cebulkę razem z filecikami anchois; Pierś kurczaka
pokroić w grubszą kostkę, obtoczyć w mące i dodać na patelnie;Smażyć do
zarumienienia ze wszystkich stron;
4.Marchewkę
pokroić w kostkę, dodać na patelnie; posypać natką pietruszki;zalać wodą lub bulionem
i dusić kilkanaście minut, tak aby marchewka była miekka,ale nierozgotowana;
W ostatnich
minutach duszenia(3-5) dodać do sosu groszek;doprawić solą i pieprzem do
smaku;Potem wyączyć zródło ciepła;
5.Ryż nakładać na
talerze, robiąc na środku dołek,w który nalewać sos z warzywami i kurczakiem;
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.