czwartek, 9 stycznia 2014

Thai z kurczakiem

Ryż thai, znany też jako jasmine, to bardzo aromatyczny ryż o długich ziarnach. Doskonale nadaje się do potraw gotowanych na parze. Dużo osób z mojego otoczenia narzeka na jego twardość, fakt ma specyficzną "zbitą" strukturę, ale za to idealnie nadaje się do dań na sypko. Przy gotowaniu ryżu thai na parze  należy pamiętać by namoczyć go przed gotowaniem 30 minut w zimnej wodzie;
 A ja dziś zapraszam Was na bardzo lekkie i pożywne danie - thai z kurczakiem..

Składniki:
300 g ryż thai/jasmine, 400 g pierś z kurczaka, mąka do obtoczenia,
1 szt marchewka, 4 fileciki anchois, 50-100 g groszek mrożony lub świeży, 300-500 ml woda lub bulion drobiowy, 1 szt cebula dymka,ipęczek natka piertuszki, sól i pieprz do smaku, 2 łyżki oleju do smażenia;
Wykonanie:
1.Ryż wypłukać, a następnie namoczyć w zimnej wodzie - 30 minut;
2.Po tym czasie wyjąć ryż z wody i ugotować go na parze (ok 15-20 minut);
3.Na patelni zeszklić drobno posiekaną cebulkę razem z filecikami anchois; Pierś kurczaka pokroić w grubszą kostkę, obtoczyć w mące i dodać na patelnie;Smażyć do zarumienienia ze wszystkich stron;
4.Marchewkę pokroić w kostkę, dodać na patelnie; posypać natką pietruszki;zalać wodą lub bulionem i dusić kilkanaście minut, tak aby marchewka była miekka,ale nierozgotowana;
W ostatnich minutach duszenia(3-5) dodać do sosu groszek;doprawić solą i pieprzem do smaku;Potem wyączyć zródło ciepła;
5.Ryż nakładać na talerze, robiąc na środku dołek,w który nalewać sos z warzywami i kurczakiem; 
Smacznego!

Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.