Dziś z jagodami goji...
Składniki:
4 szt jabłka, 1/4 szklanki
jagody goji, 4 łyżeczki soku z
malin, cukier brązowy do
posypania, do skropienia
wino białe;
Wykonanie:
1.Połowę jagoód
namoczyć w gorącej wodzie i odstawić na 30 minut;
2.Jabłka umyć,
osuszyć i odciąć górną część " z ogonkiem", wydrążyć gniazda
nasienne;Końcem noża naciąć skórkę jabłek w połowie wysokości na około
wpoprzek, co zapobiegnie zniekształcaniu się podczas pieczenia;
3.Do środka
każdego jabłka wlać odrobinę soku z malin, dodać suszone jagody, a na wierzch
te wcześniej namoczone;
4.Tak wypełnione
jabłka posypać cukrem;
5.Piekarnik
rozgrzać do 180 stopni;
6.Jabłka
przełożyć do foremki w której bedą pieczone, skropić białym winem i piec w
zależności od wielkości od 25 do 35 minut; Podawać na
ciepło;
Smacznego!
Iwona
Wyglądają cudownie, no i w ogóle bardzo fajna kompozycja na zdjęciu :)
OdpowiedzUsuńPozdrawiam,
Asia :)