Ravioli z ricottą i porem |
Pasta: 4 żółtka i 200 g mąki pszennej ( można też użyć semoliny lub pół na pół) +2-3 łyżki wody;;
Salsa: pęczek szczypiorku, masło do smażenia, 50 ml śmietany; swieżo mielony pieprz
Wykonanie:
1.Mąkę połączyć z żółtkami,dokładnie wyrobić (ok 15 minut) następnie zawinąć w folię spożywczą i włożyć do lodówki na 30 minut. Gdyby cieżko się wyrabiała dodaćkilka łyżek wody;
2.W tym samym czasie ziemniaki przepuścić przez praskę, dodać ricottę oraz podsmażone na maśle cienko pokrojone pory.Dobrze wymieszać i doprawić do smaku.
3.Po półgodzinie wyjąć ciasto z lodówki, rozwałkować na bardzo cienki placek,prawie że prześwitujący, na połowie ciasta nakładać łyżeczkę farszu w równych odstępach, przykryć drugą połową ciasta i przygniatając lekko by usunąć powietrze, zlepiać i ciąć boki ravioli.
4.Gotować w osolonym wrzątku kilka minut (ok.5 minut).
5.Salsa: Na patelni roztopić masło,dodać posiekany szczypiorek, lekko podsmażyć, dodać śmietane. Kłaść po kilka łyżek salsy na wierzch gotowych pierożków rozłożonych już na talerze.
Smacznego!
Iwona
Pyszności :) Ja robiłam z ricottą i szpinakiem, pycha :) Do tego masełko szałwiowe <3
OdpowiedzUsuń