Zupa krem ze świeżych pomidorów to moja letnia zupa nr 1. Uwielbiam ją tak bardzo, że jak tylko widzę pierwsze dorodne pomidory ulegam "czerwonej" pokusie. Tym razem do zupy podałam zgrilowaną pajdę chleba posmarowaną bazyliowym pesto i powiem szczerze była to istana "poezja smaku". Pesto bazyliowe zrobiłam na bazie klasycznej receptury pesto genovese zastępując orzeszki pini ziarnami słonecznika, a oliwę olejem rzepakowym. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nie bez powodu nazywany jest "oliwą północy", pod względem kwasów omega-3 jest nawet lepszy od oliwy posiadając ich w składzie o wiele więcej, a do tego jest zdecydowanie bardziej ekonomiczny. Importowana oliwa kosztuje 2-3 razy drożej, a jak wiadomo w rodzinnym budżecie każdy aspekt się liczy. Biorąc pod uwagę stosunek "smak i zdrowie" do ceny, myślę, że dzięki olejowi rzepakowemu i ziarnom słonecznika osiągnełam idealny efekt! Zapraszam..
Składniki:
Na zupę:
1 kg pomidorów
2 ząbki czosnku
1-1,5 l bulionu
olej rzepakowy do smażenia
sól,chili, pieprz do smaku
2 ząbki czosnku
1-1,5 l bulionu
olej rzepakowy do smażenia
sól,chili, pieprz do smaku
Na pesto:
1 mały pęczek bazyli
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka parmezanu
1 czubata łyżka ziaren słonecznika
50 ml oleju rzepakowego
szczypta soli morskiej gruboziarnistej
1 ząbek czosnku
1 czubata łyżka parmezanu
1 czubata łyżka ziaren słonecznika
50 ml oleju rzepakowego
szczypta soli morskiej gruboziarnistej
4 kromki chleba pszennego na naturalnym zakwasie
Przygotowanie:
1.Pomidory obrać ze skórki, wyciąć gniazda nasienne i pokroić w kostkę.
2.Na oleju zeszklić czosnek posiekany w drobną kostkę wraz ze szczyptą chili. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem do smaku, dusić pod przykryciem około 15 minut.
3.Do pomidorów dodać bulion i gotować razem jeszcze 15 minut. Następnie blenderem zmiksować całość lub przetrzeć zupę przez sito.
4.W osobnym naczyniu zmiksować pęczek bazyli z parmezanem, czosnkiem, ziarnami słonecznika, olejem i szczyptą soli morskiej.
5. Tuż przed podaniem zgrilować kromki chleba z obydwu stron, jeszcze gorące posmarować bazyliowym pesto za pomocą pędzelka.2.Na oleju zeszklić czosnek posiekany w drobną kostkę wraz ze szczyptą chili. Dodać pomidory, doprawić solą i pieprzem do smaku, dusić pod przykryciem około 15 minut.
3.Do pomidorów dodać bulion i gotować razem jeszcze 15 minut. Następnie blenderem zmiksować całość lub przetrzeć zupę przez sito.
4.W osobnym naczyniu zmiksować pęczek bazyli z parmezanem, czosnkiem, ziarnami słonecznika, olejem i szczyptą soli morskiej.
6.Nalać zupę krem na talerze i podawać w towarzystwie zgrilowanego chleba.
Smacznego !
Iwona
pomidorowa najlepsza jest własnie z świeżych pomidorów pyszności:) Twoja ma bardzo ładny kolor:)
OdpowiedzUsuńPysznie to wygląda, nie mogę sie doczekac kiedy ja jutro zrobie:) Jestem pod wrazeniem Twojego bloga!
OdpowiedzUsuń