Składniki na 4-5 porcji:
1 bakłażan
2 małe cukinie
4 kwiaty cukinii
300 g krewetki świeże
2 średnie kalamary
300 g sardele lub innych małych rybek (gdyby były trudności w znalezieniu, można użyć też filetów większych ryb,pokrojonych w cienkie paski)
1 jajko
200 g mąka
300 ml woda gazowana (mocno schłodzona)
1l oleju rzepakowego do smażenia
sól do smaku
Wykonanie:
1. Oczyścić i przygotować warzywa:
- kwiaty cukini delikatnie otworzyć i pozbyć się pręcików, opłukać i osuszyć;
-cukinie i bakłażana pokroić w duże zapałki (5cm x 1cm), obsypać solą i położyć na sicie by pozbyć się nadmiaru wody na 30 min-1h, po tym czasie opłukać warzywa z nadmiaru soli i dokładnie osuszyć;
2. Oczyścić ryby i owoce morza
- trzymając kalamara za okolice głowy,włożyć rękę do środka i pozbyć się twardej chrząstki z jego ścianki, a następnie środkowych wnętrzności, pozbyć się kolorowej skórki, a następnie dokładnie opłukać, pokroić w krążki i osuszyć;
- trzymając sardeli za grzbiet odciąć głowę, oczyścić z wnętrzności, następnie delikatnie otworzyć i usunąć grzbiet, opłukać i osuszyć;
- odciąć głową krewetce, pozbyć się pancerza i szarej żyłki grzbietowej, postepować tak z każdą krewetką. Następnie opłukać i osuszyć;
3. Przygotować tempurę:
- jajko wymieszać z zimną, gazowaną wodą, dodać mąkę,dokładnie wymieszać.
4. Rozgrzać olej do 190 stopni, jeśli nie posiadacie termometru, wytarczy wrzucić kroplę tempury na olej, jeśli natychmiast pojawiąją się bąbelki, a ciasto nie opada, olej jest gotowy.
5. Zanurzać przygotowane wcześniej warzywa i owoce morza w tempurze i wrzucać stopniowo na gorący olej, smażyć po 2-3 minuty każdej że stron w kolejności: kwiaty cukini, cukinie, bakłażan, ryby, krewetki, a na samym końcu kalamary, te ostatnie smażyć tylko 1 minute by nie stały się gumowe. Usmażone warzywa i owoce morza odsączyć z nadmiaru oleju na papierze i posolić. Podczas smażenia dużej ilości fritto misto, można usmażone już porcje trzymać w piekarniku rozgrzanym do 100 stopni by podać wszystkie porcje w jednakowej temperaturze.
Podawać jak najszybciej od zakończenia smażenia.
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.