sobota, 31 maja 2014

Roladki z pieczonej papryki,boczku i oscypka ChNP

Dziś kolejne wydanie moich ulubionych roladek z pieczonej papryki, tym razem z nutką żurawiny, wędzonego boczku i oscypka. Idealne jako przekąska przed daniem głównym, prosta w przygotowania i wyborna w smaku. Zapraszam..



Składniki na 6 roladek:
1 szt papryka czerwona,
3-4 plastry boczku wędzonego,
80-100 g oscypek ChNP
konfitura żurawinowa do posmarowania
sól do smaku,
pieprz czarny świeżomielony do smaku,
 ser pecorino starty do posypania wierzchu,
olej do skropienia 
Wykonanie: 
1.Piekarnik rozgrzać do 220 stopni;
2.Paprykę umyć, ułożyć na formie do pieczenia i włożyć do piekarnika, piec 30-35 minut, w tym czasie w połowie pieczenia przekręcić conajmniej raz "na drugą stronę";
Po tym czasie wyjąć paprykę z piekarnika i włożyć do woreczka, który następnie szczelnie zamknąć, odstawić do wystygnięcia ( ułatwi to potem usuwanie skórki);
3.Gdy papryka wystygnie, otworzyć woreczek, wyjąć delikatnie i obrać ją dokładnie ze skórki;
4. Obraną paprykę podzielić wzdłuż na grube pasy ( szerokość ok. 5-6 cm x naturalna długość waszej papryki), oczyścić z ziaren, a następnie doprawić solą i pieprzem do smaku;
5.Każdy kawałek papryki posmarować żurawiną używając pędzelka i kłaść plaster boczku;
6.Na jeden z brzegów kawałka papryki na warstwę boczku kłaść podłużny kawałek oscypka o grubości  ok 1-2 cm  i długi tak by pokrywał się z szerokością kawałków papryki ok. 5-6 cm).
7.Paprykę zwijać w roladki zaczynając od brzegu z serem; Wyrównać brzegi roladek,przeciąć je na pół i spiąć wykałaczką;
8.Roladki ułożyć w formie do pieczenia pokrytej papierem do pieczenia, posypać startym pecorino i skropić olejem;
9.Piekarnik rozgrzać do 200 stopni i zapiec roladki 10 minut.

Podawać na ciepło! Gotowe! Smacznego!
Iwona

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.