Czasem jest tak, że ukochany zwłaszcza przez mężczyzn kotlet schabowy czy mielony nam się zwyczajnie znudził i nie wiadomo co nowego przygotować na obiad by było równie smaczne, aromatyczne, a zarazem klasycznie. Jeśli czasem tak jak ja szukacie inspiracji na mięsny obiad w roli głównej zapraszam na przepis..
Wieprzowina w sosie szałwiowo-śmietanowym
Składniki:
wieprzowina 500 g
(ze schabu lub z łopatki)
cebula 1 szt mała
bulion 300-400 ml
wino Marsala secco
50 ml
śmietanka 150 ml
słodka np.30%
szałwia świeża kilka
listków
sól do smaku
mąka do
obtoczenia
olej i masło do smażenia
Wykonanie:
1.Mięso pokroić w
średnią kostkę (ok. 3cm x3cm); Doprawić solą i pieprzem do smaku;Obtoczyć w
mące;
2.Na patelnie
wlać odrobinę oleju oraz odrobinę masła, dodać liście szałwi;
3. A następnie
dodać mięso i obsmażyć do zarumienienia mięsa;
4.Posiekać
cebulkę i dodać ją w połowie smażenia mięsa (żeby
się nie przypaliła);
5.Obsmażone mięso
podlać alkoholem i doprowadzić do jego odparowania;
6.Następnie zalać
mięso bulionem i śmietanką.Dusić pod przykryciem na wolnym ogniu
około 1h;
Doprawić do smaku solą i pieprzem jeśli jest taka potrzeba;
7.Przed podaniem
sos przefiltrować przez sitko; Nakładać mięso na talerze i
polewać sosem;
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.