Składniki na 4
szt:
Biga:
mąka pszenna 200
g
drożdże świeże 4
g
woda 100 ml
Pozostałe:
mąka pszenna 50 g
woda 30 ml
sól 3g
cukier 2g
Wykonanie:
1.Odmierzyć
składniki na bigę, można odpowiednio zwiększyć ilość w razie potrzeby innej niż
podana ilości bułek, stosując
proporcje mąka
100%-woda-50%- drożdże 2% potrzebnych składników;
2.Odmierzone
składniki wyrobić krótko do połączenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na
18-24h (temp. pokojowa);
3.Na drugi dzień
połączyć bigę z resztą składników, które służą do dokarmienia drożdzy (jest ich
niewiele,ale tak ma być);
4.Wyrobić gładkie
i elastyczne ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do odpoczynku 15 minut;
5.Po tym czasie
podzielić ciasto na równe porcje po 100 g.
6.Każdy kawałek
ciasta rozwałkować cienko, złożyć na 3 (jak ciasto francuskie- 1/3 brzegu górnego
do środka, 1/3 dolnego
brzegu do
środka,przekręcić o 90 stopni);
7.Ponownie
rozwałkować ciasto i tym razem zwinąć w rulonik.
8.Tak uformowane
ciasto,przykryć folią spożywczą i pozostawić 40 minut do wyrośnięcia;
9.Po 40 minutach
ponacinać głęboko (do 3/4 grubości ciasta) dekoracje np. koło środkowe korkiem
i poprzeczne wcięcia
nożem).
10.Przełożyć
bułki do formy, przykryć folią spożywczą i zostawić ponownie do wyrośnięcia 40
min.
11.Piekarnik
rozgrzać do 240 -250 stopni, naparować wrzucając kilka kostek lodu i pryskając wodą
ścianki, wstawić bułki i
przez pierwsze 5
minut, otwierać co minutę piekarnik i parować spryskując ścianki i bułki,
wszystko to ma
służyć uzyskaniu chrupiącej skórki. Po tym czasie zmniejszyc temperaturę do
210- 200 i piec jeszcze 10-15
minut.
Temperatury podaje orientacyjnie,gdyz piekarniki są różne, jedne grzeją bardzo
mocno inne nie, dla jednych 250 będzie wystarczająco,
inne przy tej temp. spalą bułki, dlatego dostosujcie się do Waszego piekarnika.
Studzić na kratce.
Smacznego!
Iwona
Przepis Krok po Kroku możecie obejrzeć na moim profilu DS - tutaj
wyglądają idealnie jak z piekarni:)
OdpowiedzUsuńWpisuję się na listę obserwatorów bloga i aapraszam do udziału w konkursie:
OdpowiedzUsuńhttp://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html