niedziela, 25 maja 2014

Bułki domowe - fantastyczne !!!

Dziś mam dla Was fantastyczne bułki domowe na zaczynie biga. Chrupiąca skórka, mięciutki środek i długo utrzymująca się świeżość pieczywa. Jednym słowem pychota!!!


Składniki na 4 szt:
Biga:
mąka pszenna 200 g
drożdże świeże 4 g
woda 100 ml
Pozostałe:
mąka pszenna 50 g
woda 30 ml
sól 3g
cukier 2g
Wykonanie:
1.Odmierzyć składniki na bigę, można odpowiednio zwiększyć ilość w razie potrzeby innej niż podana ilości bułek, stosując
proporcje mąka 100%-woda-50%- drożdże 2% potrzebnych składników;
2.Odmierzone składniki wyrobić krótko do połączenia, przykryć folią spożywczą i odstawić na 18-24h (temp. pokojowa);
3.Na drugi dzień połączyć bigę z resztą składników, które służą do dokarmienia drożdzy (jest ich niewiele,ale tak ma być);
4.Wyrobić gładkie i elastyczne ciasto. Przykryć folią spożywczą i pozostawić do odpoczynku 15 minut;
5.Po tym czasie podzielić ciasto na równe porcje po 100 g.
6.Każdy kawałek ciasta rozwałkować cienko, złożyć na 3 (jak ciasto francuskie- 1/3 brzegu górnego do środka, 1/3 dolnego
brzegu do środka,przekręcić o 90 stopni);
7.Ponownie rozwałkować ciasto i tym razem zwinąć w rulonik.
8.Tak uformowane ciasto,przykryć folią spożywczą i pozostawić 40 minut do wyrośnięcia;
9.Po 40 minutach ponacinać głęboko (do 3/4 grubości ciasta) dekoracje np. koło środkowe korkiem i poprzeczne wcięcia
nożem).
10.Przełożyć bułki do formy, przykryć folią spożywczą i zostawić ponownie do wyrośnięcia 40 min.
11.Piekarnik rozgrzać do 240 -250 stopni, naparować wrzucając kilka kostek lodu i pryskając wodą ścianki, wstawić bułki i
przez pierwsze 5 minut, otwierać co minutę piekarnik i parować spryskując ścianki i bułki,
wszystko to ma służyć uzyskaniu chrupiącej skórki. Po tym czasie zmniejszyc temperaturę do 210- 200 i piec jeszcze 10-15
minut. Temperatury podaje orientacyjnie,gdyz piekarniki są różne, jedne grzeją bardzo mocno inne nie, dla jednych 250 będzie wystarczająco, inne przy tej temp. spalą bułki, dlatego dostosujcie się do Waszego piekarnika. Studzić na kratce. 

                                                                       Smacznego!
Iwona

Przepis Krok po Kroku możecie obejrzeć na moim profilu DS - tutaj

2 komentarze:

  1. wyglądają idealnie jak z piekarni:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Wpisuję się na listę obserwatorów bloga i aapraszam do udziału w konkursie:

    http://www.fochygochy.blogspot.com/2014/05/konkurs-z-ksiazka-w-tle.html

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.