Sezon na boćwinę, botwinę i botwinkę w pełni. Skarbnica składników odżywczych i błonnika wspaniale wpływa na pracę jelit, a co za tym idzie oczyszczanie organizmu z toksyn. Taki mały detox może być bardzo smaczny, a wszystko to dzięki botwinie aromatyzowanej czosnkiem i chili podsmażonych razem kilka minut na oleju. Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego nazywany jest "oliwą północy", doskonale sprawdza się jako dodatek do sałatek, składnik marynat, pieczenia czy smażenia. Jego neutralny smak pozwala wydobyć ze składników wszystko to co najlepsze, ich naturalny aromat! Zapraszam zatem na bardzo apetyczny, rustykalny placek z bowtiną aromatyzowaną czosnkiem, chili i anchois na oleju rzepakowym.
Składniki:
Na ciasto:
250 g mąka
150ml letnia woda
10 g drożdże świeże
sól 1/2 łyżeczki
cukier 1/2 łyżeczki
4 łyżki oleju rzepakowego
Na farsz:
1 duży pęczek botwiny (ok.500-600g)
2 fileciki anchois
2-4 ząbki czosnku
1 szt papryczka chili
50-100 ml oleju rzepakowego do smażenia
sól do smaku
100 g ser żółty wędzony (opcjonalnie)
5 plastrów szynki parmeńskiej (opcjonalnie)
Do posmarowania wierzchu:
1 łyżka mleka
1 łyżka oleju rzepakowego
Wykonanie:
1.Przygotować ciasto: drożdże rozpuścić w letniej wodzie, do wody dodać również sól i cukier. Rozpuszczone drożdże połączyć z mąką, dodać olej, a następnie przejść do ręcznego wyrabiania aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne (ok.15 min). Ciasto przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce na 1h do wyrośnięca;
2.Przygotować farsz: botwinę dokładnie oczyścić, usunąć zwiędłe liście, dokładnie wypłukać; Botwinę obgotować 5 minut w osolonym wrzątku, a następnie odcedzić, poczekać aż wystygnie i bardzo dobrze odcisnąć z wody;
Czosnek, papryczkę chili, fileciki anchois drobno posiekać ( fileciki najpierw opłukać zimną wodą by pozbyć się nadmiaru soli);
Botwinę odciśnietą z wody pokroić na grubsze części; Czosnek, filieciki, chili i botwinę podsmażyć na oleju ok. 10-15 minut, doprawić solą do smaku;
3. Ser pokroić w kostkę (ok. 1,5cm x 1,5cm), owinąć szynką parmeńską i zgrilować po minucie każdej ze stron (ten punkt można ominąć);
Botwinę odciśnietą z wody pokroić na grubsze części; Czosnek, filieciki, chili i botwinę podsmażyć na oleju ok. 10-15 minut, doprawić solą do smaku;
3. Ser pokroić w kostkę (ok. 1,5cm x 1,5cm), owinąć szynką parmeńską i zgrilować po minucie każdej ze stron (ten punkt można ominąć);
4. Wyrośnięte ciasto drożdżowe wyłożyć na stolnicę delikatnie obsypaną mąką ( nie wyrabiać tylko wyłożyć), odkroić mały kawałek do zaplecienia warkocza dekoracyjnego, resztę podzielić na dwie części; Obydwie części ciasta rozwałkować na cienki placek(placki nie muszą być idealnie okrągłe, gdyż bedą zawijane boki); Pierwszą cześć za pomocą wałka przenieść do okrągłej formy posmarowanej olejem;
5.Na formę pokrytą pierwszym plackiem wyłożyć grilowany ser w szynce parmeńskiej oraz farsz z botwiny, przykryć drugim plackiem i idąc w tym samym kierunku połączyć boki; Odłożony na początku mały kawałek ciasta rozwałkować na długi placek, przekroić wzdłuż na 3 części i zapleć warkocz, a następnie rozłożyć go na wierzchu przykrywając zlepione boki. Wierzch ponakłuwać widelcem, a na środku zrobić dziurkę-tkz.kominek;
Tak przygotowany placek przykryć ściereczką i odstawić na 15-20 minut "do ruszenia";
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni;
W tym czasie rozgrzać piekarnik do 180 stopni;
6. W szklance lub na talerzyku roztrzepać 1 łyżkę oleju i mleka, przygotować pędzelek do smarowania wierzchu;
6. Tuż przed włożeniem placka do piekarnika posmarować wierzch roztrzepaną olejem z mlekiem i posypać szczyptą soli.
7. Piec 40-60 minut ( do równomiernego zarumienienia wierzchu i boków);
Smacznego!
Iwona
świetny pomysł:) wygląda pysznie:)
OdpowiedzUsuńRobię podobną, tyle tylko że w cieście kruchym, muszę spróbować wersji z ciastem drożdżowym, bo wygląda oszałamiająco!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam i zapraszam do mnie.
Rozpustnegotowanie.blogspot.com :D