Sezon na truskawki właśnie się zaczął; Te małe słodkie, soczyste i nieziemsko pyszne czerwone owoce to przysmak, na który czekamy cały rok. Najczęściej robimy z nich koktajle, ciasta z truskawkami, rolady, pyszne tiramisu truskawkowe, ale i smażymy je w cieście naleśnikowym. Trochę nietypowy sposób na truskawki, ale soczystej truskawce w chrupiącej skórce naleśnikowej nikt w naszym domu nie jest się w stanie oprzeć. Smażone na głębokim oleju rzepakowym wychodzą pysznie chrupiące i pachnące.Olej rzepakowy jest naturalnym źródłem kwasów omega – 3 i dlatego najwięcej dobroczynnych efektów przynosi jego spożywanie na surowo, jednak smażyć też na czymś trzeba, neutralny w smaku i z wysoką temperaturą dymienia olej rzepakowy ponownie staje się liderem w mojej kuchni - efekt oceńcie sami! Zapraszam..
Składniki:
200 g truskawki
na ciasto naleśnikowe:
1 szt jajko
100 g mąka
100 ml mleko
1 szczypta sody oczyszczonej
1 łyżeczka cukru
olej rzepakowy do smażenia
cukier puder do posypania
Wykonanie:
1 Wszystkie składniki
na ciasto naleśnikowe umieścić w naczyniu i zmiksować do uzykania gęstego
ciasta naleśnikowego (w razie potrzeby dosypać mąki lub dolać mleka).
2.Truskawki opłukać i osuszyć, szypułkę zostawić.
3.Olej rzepakowy rozgrzać
do temperatury 180/190 stopni (nie mając termometra można wykonać próbę
wykałaczką, wkładając jej koniec do oleju od razu powinny pojawić się wokół
niej bąbelki)
4.Zanurzać stopniowo truskawki
w cieście i smażyć na złoty kolor na głębokim oleju ;
Nie wszystkie razem,
gdyż by się do siebie przyczepiły, po 3-5 szt w zależności od średnicy
garnka, który
użyjecie do smażenia.Po wyciągnieciu osuszyć z nadmiaru tłuszczu na ręczniku
papierowym.
5.Posypać cukrem
puderem i podawać na ciepło.
Z pozdrowieniami
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.