piątek, 31 stycznia 2014

Gruszki nadziewane serem camembert w szynce parmeńskiej podane na rukoli z dressingiem miodowo-orzechowym

Gruszka i ser to połączenie smakowe rodem ze średniowiecza, kiedy to panowało przekonanie, że alimenty „zimne i mokre”( jak owoce) są niebezpieczne dla zdrowia, dlatego też aby zbilansować ich negatywne działanie należało łaczyć je ze składnikami gorącymi lub suchymi. To połączenie przetrwało niezmienione do naszych czasów i wciąż cieszy się dużym powodzeniem, dlatego i ja chętnie sięgam po ten klasyk, dziś w wersjii gruszka, camembert i szynka parmeńska, zapraszam..


Składniki dla 2 osób:
3 szt gruszki,
wino białe wytrawne do skropienia,
100 g camembert,
1 garść orzechy włoskie,
6 plastrów szynki parmeńskiej,
pieprz czarny świeżomielony do smaku,
Na sałatkę:
200 g rukola,
10 ml oliwa extra vergin,
sól i pieprz do smaku,
2 łyżki posiekane orzechy włoskie,
1 łyżeczka miódu,
1 łyżka soku z cytryny;

Sposób przygotowania:
1.Gruszki obrać, przeciąć na pół, łyżką wydrążyć gniazda nasienne, odwrócić na zewnątrz i ściąć wypukły kawałek gruszki tak by się nie przewracały;
2.Ser pokroić w drobą kostkę, orzechy posiekać, wymieszać razem ( delikatnie ugnieść,żeby ser trzymał się z orzechami)i napełnić gruszki;
3.Tak przygotowane gruszki owinąć plastrem szynki parmeńskiej, skropić białym winem i oliwą, doprawić pieprzem do smaku.
4.Rozgrzać piekarnik do 200 stopni i wstawić formę z gruszkami na 20-25 minut,
5. W tym czasie przygotować sałatę:
-rukolę opłukać i osuszyć;
-oliwę,miód,sok z cytryny i posiekane orzechy włożyć do małego słoiczka,zakręcić i potrząsać nim aż składniki się połączą i stworzą jednolitą ciecz.
- tak powstałym dresingiem polać rukolę, doprawić solą i pieprzem do smaku i dokładnie wymieszać;
6.Na duży talerz wyłożyć doprawioną rukolę, a na nią ciepłe gruszki zapiekane z serem;
                                                                               Smacznego!
Rady/uwagi do przepisu:
1.Jeśli gruszki są bardzo duże, przed wypełnieniem obgotować je 5 minut na małym ogniu w białym winie z wodą ( pół na pół); Wybierać owoce dojrzałe,ale twarde;
2.Ser camembert  można zastąpić serem brie; Szynkę parmeńską można zastąpić szynką szwacwaldzką lub  szynką speck;
3.Podawać w towarzystwie białego wytrawnego wina np. Pinot Blanc lub Cabernets Blanc;

Z pozdrowieniami
Iwona

2 komentarze:

  1. super, zapisalam do zrobienia:)

    OdpowiedzUsuń
  2. Pyszności. Danie wygląda przepięknie.

    OdpowiedzUsuń

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.