sobota, 1 lutego 2014

Risotto z szampanem i kawiorem na Walentynki

Nadszedł luty, więc już za chwilę Walentynki. Jeśli poszukujecie inspiracji na kolację we dwoje zapraszam na włoski klasyk, czyli risotto gotowane na szampanie;



Składniki na 2 porcje:
200-250 g ryż do risotta,200 ml szampan, 1 szt cebula, 250-350 ml bulion, sól do smaku,
2 łyżki parmezan starty, 50 g masło,1-2 łyżki kawior;
 Wykonanie:
1.Cebulkę drobno posiekać i zeszklić na maśle na małym ogniu kilka minut;
2.Zwiększyć ogień.Dodać ryż i tostować go kilka minut aż stanie się lekko przezroczysty;
3.Następnie ryż zalać szampanem i nie mieszać dopóki ryż nie wchłonie szampana;
4.Następnie podlewając ryż gorącym bulionem, cały czas mieszając doprowadzić ryż do miekkości (ok. 10-15 minut);
5.Gdy ryż jest już miękki dodać parmezan, odrobinę masła, wymieszać i wyłączyć źródło ciepła;Jeśli trzeba doprawić solą i pieprzem do smaku;Przykryć risotto pokrywką i odczekać 2-3 minuty przed podaniem;
6.Risotto wykładać na talerze, na wierzch kłaść łyżeczkę kawioru (wedle preferencji smakowyh) i polać łyżeczką szampana ( tego samego na którym gotowane było risotto);
                                                                                                  Smacznego!
Z pozdrowieniami

Iwona 

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.