sobota, 5 kwietnia 2014

Wieniec/ korona z szynką serrano, pieczarkami i żółtym serem

Dziś mam dla Was przepis na bardzo efektowny wieniec drożdżowy z pysznym farszem z szynki hiszpańskiej, pieczarek i żółtego sera. Swietny zamiast pizzy, na wieczór z przyjaciółmi lub poprostu w gronie rodzinnym.
Zapraszam! 

Składniki:
Ciasto:
mąka pszenna 300 g
woda letnia 150-160 ml
sól 1 łyżeczka
cukier 1 łyżeczka
drożdże 15 g
oliwa z oliwek 4 łyżki lub 1 łyżka smalcu
Farsz:
pieczarki 300 g
natka pietruszki 1 pęczek
ser żółty 100 g
szynka hiszpańska w plasterkach 100 g
sól do smaku
pieprz czarny mielony do smaku
czosnek 2 ząbki
Do posmarowania wierzchu:
sezam 1 łyżka
oliwa z oliwek 2 łyżki
mleko 2 łyżki
Wykonanie:

1.Drożdże rozpuścić w letniej wodzie. Mąkę przesiać do półmiska, dodać sól, cukier, oliwę
oraz rozpuszczone wcześniej drożdże.
2. Wyrabiać ręcznie aż ciasto stanie się gładkie i elastyczne ( około 15 minut).
3.Z wyrobionego ciasta uformować kulę, przykryć ściereczką i odstawić do wyrośniecia (ok. 1h) w miejsce ciepłe i wolne od przeciągów;
4. W czasie gdy ciasto rośnie przygotować farsz: pieczarki pokroić w cienkie plasterki, czosnek i natkę posiekać w drobną kostkę; Czosnek podsmażyć chwilę na maśle, poczym dodać pieczarki, natkę pietruszki, doprawić solą i pieprzem do smaku i dusić pod przykryciem często mieszając ok. 20 minut. Wyłączyć źródło ciepła.
5.Wyrośnięte ciasto wyłożyć na stolnicę obsypaną mąką i rozwałkować na grubość ok. 0,5 cm;
6. Na rozwałkowane ciasto wyłożyć warstwę szynki hiszpańskiej w plasterkach;
7.Na szynkę wyłożyć warstwę wcześniej przygotowanych pieczarek.
8.Na warstwę pieczarek wyłożyć warstwę sera żółtego.
9.Tak wypełnione ciasto zrolować zaczynając od jednego z dłuższych boków.
10. Zrolowane ciasto ponacinać (ale nie do końca) w pierścienie o szerokości 2-3 cm;
11.Końcówki ciasta połączyć ze sobą tak by powstał kształ wieńca/ korony. Tak przygotowane ciasto przykryć ściereczką i odstawić na 1h do ponownego wyrośniecia, dla zachowania kształtu podczas wyrastania można w środek włożyć pierścień cukierniczy lub przełożyć ciasto do formy z dziurką ( np. takiej do pieczenia ciast);
12. 2 łyżki mleka roztrzepać z 2 łyżkami oliwy, posmarować tą emulsją wierzch wyrośniętego ciasta i posypać ziarnami sezamu oraz szczyptą soli. Piekarnik rozgrzać do 180 stopni i piec 30-40 minut.
13.Po upieczeniu odczekać 5 minut przed krojeniem.

Smacznego!
Iwona

1 komentarz:

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.