Składniki:
Ciato kruche
mąka 200 g
żółtka 2 szt
cukier 70 g
masło 120 g
woda zimna 2
łyżki
Krem:
mleko 250 ml
żółtka 2 szt
laska wanilii 1/4
szt
mąka (najlepiej kukurydziana)
25 g
cukier 70 g
Dodatkowo:
biszkopt jasny
200 g
sok z cytryny 100
ml
woda 100 ml
cukier 20 g
nalewka cytrynowa
10 ml
Wykonanie:
1.Zimne masło,
mąkę, żółtka, cukier i 2 łyżki zimniej wody zagnieść razem do połączenia składników;
2 Zagniecione
ciasto owinąć folią spożywczą i wstawić do lodówki na 1h;
3.Schłodzone
ciasto wyjąć z lodówki i rozwałkować na placek o grubości ok. 0,5cm-1 cm;
4.Formę o
średnicy 23-25 cm posmarować masłem,obsypać mąką i wyłożyć ją ciastem;Ponakuwać
widelcem;
Następnie wyłożyć
środek papierem do pieczenia, obciążyć nasionami fasoli lub ryżu. Piekarnik rozgrzać
do 180 stopni, wstawić formę i piec ok. 30- 40 min. Ostatnie 10 minut wyjąć
papier z obciążeniem (z nasionami fasoli) i kontynować pieczenie bez obciążenia
tarty;
5.Przygotować
krem: mleko z wanilią zagotować; żółtka ubić z cukrem na puszystą masę, połowę
gorącego mleka waniliowego wlać
do ubitych żółtek używając sitka, cały czas energicznie mieszając dodać mąkę, a
następnie resztę mleka...
6.Naczynie z
jajkami i mlekiem postawić spowrotem na źródło ciepła i na małym ogniu doprowadzić
do zgęstnienia (wrzenia). Następnie przykryć folią spożywczą i odstawić do wystygnięcia
(raz na jakiś czas mięszać krem);
7.Przygotować
poncz do nasączenia biszkoptu: wodę, sok z cytryny, cukier doprowadzić do wrzenia,
następnie wyłączyć źródło ciepła i
dodać nalewkę cytrynową (opcjonanie);
8.Biszkopt okroić
z ciemniej części wierzchu, tak by została sama jasna część. Nasączyć go
obficie wcześniej przygotowanym cytrynowym
ponczem, a następnie pokroić w malutką kostkę;
8.Upieczony i
wystudzony spód tarty wypełnić zimnym kremem waniliowym;
9.Na wierzch
ułożyć warstwę asączonego ponczem i pokrojonego w kostkę biszkopta;Schłodzić
1-2h
Smacznego!
Iwona
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.