Składniki:
Zaczyn:
zakwas żytni 100 g
mąka żytnia typ 720 120 g
woda 60 g
Ciasto:
mąka pszenna typ 720 550 g (+ do podsypania)
woda 300 ml
sól 2 łyżeczki
Wykonanie:
1.Wieczorem zrobić
zaczyn - zakwas żytni
wymieszać najpierw z wodą, a następnie z mąką żytnią,
przykryć folią spożywczą i
odstawić na całą noc;
2.Rano: Zaczyn
żytni rozpuścić w 300 ml wody, a do rozpuszczonego
zaczynu dodaawać
stopniowo mąkę i
mieszać;
3.Gdy składniki się
połączą w naczyniu przenieść się na
stolnicę obsypaną mąką i
wyrabiać ciasto
chlebowe ok.
10-15 minut; Pod koniec wyrabiania
dodać sól;
4.Z wyrobionego
ciasta uformować kulę, posypać
mąką, włożyć do dużego naczynia,
przykryć
ściereczką lub
folią spożywczą i odstawić do
podwojenia objętości
(ok.2h);
5.Wyrośnięte ciasto
wyłożyć ponownie na
stolnicę, lekko zgniatając odgazować;
6.Odgazowane ciasto spłaszczyć, a następnie złożyć "na 3" (podobnie jak
ciasto francuskie)
1/3 ciasta od
góry złożyć do środka, przykryć
pozostałą częścią;
Przekręcić o 90 stopni;
Złożone w ten
sposób ciasto zwijać w rulonik;
Przykryć i pozostawić na
stolnicy na 30
minut; Po tym
czasie ponownie rozpłaszczyć
ciasto i złożyć ponownie "na
trzy" i
przekręcić o 90 stopni, przykryć i ponownie zostawić na ok. 1/2 h.
7.Formowanie
własciwe ciasta: złozone "na
trzy" ciasto, lekko spłaszczyć, a nastąpnie zwijać w rulonik, za
każdym zwinięciem starać się lekko
zlepiać zawijane ciasto do pozostałej części;
8.Uformowany w ten
sposób rulonik ciasta
lekko rozciągnąć "rolując"by uformować
podłużny chleb;
9.Koszyczek lub
inne naczynie przypominające
kształtem podłużny chleb
wyłożyć ściereczką,
obsypać obficie mąką i włożyć
uformowany chleb zlepieniem do
góry; Przykryć i
odstawić do
wyrośnięcia/ na 3-4 h ; Można też pozostawić zlepieniem do dołu i zostawić chlebek do wyrośnięcia na blaszce przykrywając folią spożywczą;
10.Po tym czasie
rozgrzać piekarnik do 220 stopni,
jeśli nie ma opcji pary, wrzucić
kilka kostek lodu
na dno tuż przed
włożeniem chleba;
Wyrośnięty chleb ponacinać na
wierzchu i wstawić do rozgrzanego i
naparowanego piekarnika; Piec
10 min. w 220 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do
200 stopni -piec kolejne 10 minut, a następnie zmniejszyć temp.
do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut; Upieczony chleb studzić na kratce;
Smacznego!
Iwona
Ps. Zdjecia krok po kroku możecie obejrzec na moim profilu DS - tutaj
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.