środa, 23 kwietnia 2014

Chleb codzienny pszenno-żytni na zakwasie

Mówi się, że nie ma nic lepszego jak zapach domu wypełnionego świeżo upieczonym chlebem i chyba coś w tym jest, bo odkąd piekę chleb na zakwasie czuje niesamowitą radość jego robienia, ekscytację podczas oczekiwania na spróbowanie, a pozytywna energia udziela się domownikom. Dziś prosty chlebek codzienny, pszenno-żytni, taki zwykły, a taki dobry!



Składniki:
Zaczyn:
zakwas żytni 100 g
mąka żytnia typ 720 120 g
woda 60 g
Ciasto:
mąka pszenna typ 720 550 g (+ do podsypania)
woda 300 ml
sól 2 łyżeczki

Wykonanie:
1.Wieczorem zrobić zaczyn - zakwas żytni wymieszać najpierw z wodą, a następnie z mąką żytnią, przykryć folią spożywczą i odstawić na całą noc;
2.Rano: Zaczyn żytni rozpuścić w 300 ml wody, a do rozpuszczonego zaczynu dodaawać stopniowo mąkę i
mieszać;
3.Gdy składniki się połączą w naczyniu przenieść się na stolnicę obsypaną mąką i wyrabiać ciasto
chlebowe ok. 10-15 minut; Pod koniec wyrabiania dodać sól;
4.Z wyrobionego ciasta uformować kulę, posypać mąką, włożyć do dużego naczynia, przykryć
ściereczką lub folią spożywczą i odstawić do podwojenia objętości (ok.2h);
5.Wyrośnięte ciasto wyłożyć ponownie na stolnicę, lekko zgniatając odgazować;
6.Odgazowane ciasto spłaszczyć, a następnie  złożyć "na 3" (podobnie jak ciasto francuskie)
1/3 ciasta od góry złożyć do środka, przykryć pozostałą częścią; Przekręcić o 90 stopni;
Złożone w ten sposób ciasto zwijać w rulonik; Przykryć i pozostawić na stolnicy na 30
minut; Po tym czasie ponownie rozpłaszczyć ciasto i złożyć ponownie "na
trzy" i przekręcić o 90 stopni, przykryć i ponownie zostawić na ok. 1/2 h. 
7.Formowanie własciwe ciasta: złozone "na trzy" ciasto, lekko spłaszczyć, a nastąpnie zwijać w rulonik, za każdym zwinięciem starać się lekko zlepiać zawijane ciasto do pozostałej części;
8.Uformowany w ten sposób rulonik ciasta lekko rozciągnąć "rolując"by uformować podłużny chleb;
9.Koszyczek lub inne naczynie przypominające kształtem podłużny chleb wyłożyć ściereczką, obsypać obficie mąką i włożyć uformowany chleb zlepieniem do góry; Przykryć i
odstawić do wyrośnięcia/ na 3-4 h ; Można też pozostawić zlepieniem  do dołu i zostawić chlebek do wyrośnięcia na blaszce przykrywając folią spożywczą;
10.Po tym czasie rozgrzać piekarnik do 220 stopni, jeśli nie ma opcji pary, wrzucić kilka kostek lodu
na dno tuż przed włożeniem chleba; Wyrośnięty chleb ponacinać na wierzchu i wstawić do rozgrzanego i naparowanego piekarnika; Piec 10 min. w 220 stopni, potem zmniejszyć temperaturę do 200 stopni -piec kolejne 10 minut, a następnie zmniejszyć temp. do 180 stopni i piec jeszcze 30 minut; Upieczony chleb studzić na kratce;






Smacznego!
Iwona

Ps. Zdjecia krok po kroku możecie obejrzec na moim profilu DS - tutaj

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.