niedziela, 15 grudnia 2013

Łosoś na sałatce warstwowej ...

Łosoś - ryba uwielbiana niemalże przez wszystkich! Często spotykana na polskich stołach, doceniana za swoje walory smakowe i zdrowotne, prawdziwa skarbica kwasów omega 3, jednym słowem coś dla ciała i podniebienia. Dziś zapraszam Was właśnie na nią...


Łosoś aromatyzowany rozmarynem na sałatce warstwowej

Składniki: filet świeżego łososia - ilość wg uznania/zapotrzebowania, gałązka swieżego rozmarynu, 1 ząbek czosnku, pomidorki daktylowe 500 g, sałata rzymska 1 główka, zioła prowansalskie 1 łyżeczka, sok z cytryny 1 łyżka, sól i pieprz do smaku, olej do marynaty i do skropienia pomidorków, masło klarowane do smażenia;
Wykonanie:
1.Łososia opłukać, osuszyć, zdjąć skórę, usunąć pincetą ewentualne ości, pokroić na mniejsze porcje (wg uznania),doprawić solą i pieprzem do smaku;
2.Do naczynia w którym zmieści się ryba, wlać 50 ml oleju, dodać zgnieciony czosnek i rozmaryn, każdy kawałek łososia zanurzyć w aromatyzowanym oleju, tak by igiełka rozmarynu znalazła się na każdym z nich, rybę zostawić w marynacie i wstawić do lodówki na 30min -1h.
3.W tym samym czasie włączyć piekarnik na 180 stopni, pomidorki przekroić na pół, ułożyć w formie do pieczenia środkiem do góry, posypać ziołami prowansalskimi, odrobiną soli, skropić olejem i wstawić do piekarnika na ok. 40 minut;
3.Liscie sałaty rzymskiej opłukać, osuszyć i pokroić w mniejsze kawałki; 4 łyżki oliwy roztrzepać z łyżką soku z cytryny, polać tym dresingiem sałatę, doprawić solą i pieprzem do smaku, wymieszać;
4.Łososia wyjąć z lodówki i smażyć na maśle klarownym po 2-3 minuty każdej ze stron;
5.Na talerze wykładać warstwę sałaty rzymskiej, na to warstwę pieczonych pomidorków, a następnie kawałki łososia;
Smacznego!
Iwona!

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Dziękuję za komentarz, niby taki mały gest,a jakże cieszy każdego blogera.