Łosoś norweski marynowany w wędzonej herbacie, podany na grzance z chleba pełnoziarnistego z grilowanymi plastrami młodego buraka i selera oraz arbuzawą salsą
Składniki dla 4 osób:
Ryba:
500-600 g swieży filet łososia norweskiego
Marynata:
2 łyżeczki herbaty
wędzonej Lapsang
400 ml wody do
zaparzenia herbaty
4 łyżki oleju
sól do smaku
pieprz biały do smaku
2 zarenka jałowca
2 łyżki miodu spadziowego
Warzywa:
1 młody burak czerwony
1 młody seler korzeniowy
2 listki mięty
Na salsę:
kawałek arbuza (ok.200-300g)
5 listków mięty
2 łyżki soku z cytryny
szczypta chili
kawałek naci selera
Inne:
4 kromki chleba pełnoziarnistego
1 ząbek czosnku
olej tłoczony na zimno do skropienia
kilka listków mięty do dekoracji
olej tłoczony na zimno do skropienia
kilka listków mięty do dekoracji
Wykonanie:
1.Zaparz herbatę
przez 4-5 minut, następnie odcedź fusy i odstaw do przestudzenia.
2.Łososia pokrój w
kawałki ( u mnie w romby) o wadze ok.120-150 g, usuń ewentualne ości oraz skórę, opłucz i oszusz ręcznikiem papierowym;
3.Ostudzoną wędzoną
herbatę połącz ze olejem, miodem i ziarnami jałowca, kawałki łososia natrzyj solą i białym pierzem i włóż do marynaty, odstaw
na 1,5-2h w chłodne miejsce.
4.W tym czasie
przygotuj warzywa: seler oraz burak pokrój w cienkie plastry i obgotuj 5 minut w osolnym wrzątku ( w odzielnych naczyniach,żeby się nie zabarwił seler),po wystudzeniu zgriluj plastry po kilka minut każdej ze stron, skrop oliwą, dopraw solą i pieprzem, dodaj posiekane listki mięty, wymieszaj i odstaw;
5.Przygotuj salsę arbuzowo-miętową: arbuza pokrój w większe kawałki i połóż go na sicie, lekko zgnieć łyżką by usunąć część wody, następnie posiekaj go drobniutko; Arbuza połącz z sokiem cytryny, szczyptą chili, posiekaną nacią selera i miętą oraz łyżką oliwy.Skosztuj i ewentualnie dopraw do smaku;
6.Łososia wyjmij z marynaty, osusz i zgriluj po 3 minuty każdej ze stron, w tym czasie również zgriluj kromki chleba, jeszcze gorące natrzyj ząbkiem czosnku i skrop oliwą;
7. Na talerz nakładaj: grzankę, na nią warstwę selera z burakiem, na to zgrilowanego łososia, całość skrop oliwą, w osobnym naczyniu podaj salsę.
Smacznego!
Moja rada: by łosoś nie przywierał do rusztu, pokryj go folią aluminiową lub użyj specjalnej tacki do grilowania
Iwona
Ciekawy przepis, pięknie podane! :)
OdpowiedzUsuńNiezwykle intrygujące połączenie. Budzi mój zachwyt :)
OdpowiedzUsuńŚwietne połączenie !:)
OdpowiedzUsuńBardzo wyszukane danie, można coś takiego przyrządzić na święta albo na wizytę gości, Na co dzień nie mam czasu, żeby tyle stać przy garach więc robię proste dania jak na przykład https://mowisalmon.pl/przepisy/rigatoni-z-wedzonym-lososiem-mowi-ze-szpinakiem-i-smietana/ Mimo, że jego przygotowanie jest bardzo proste to efekt jest naprawdę spektakularny. Wszyscy w moim domu przepadają za tym daniem.
OdpowiedzUsuńŚwietnie napisane. Pozdrawiam serdecznie.
OdpowiedzUsuń