Choć to już ostatnie świeże truskawki na grządkach, to jednak nie mogło zabraknąć na blogu prostych lodów truskawkowych! Uwielbiają je moja córka i jej koleżanki. Gdy truskawki się kończą używam też mrożonych! Zapraszam na gałeczkę :)
Składniki: truskawki 200 g, mleko 150 ml, śmietanka 150 ml, cukier pół szklanki (można więcej)Wykonanie: Truskawki oczyść, umyj, osusz, pozbądź się szypułek i pokrój na mniejsze kawałki. Truskawki i cukier umieść w garnku i podduś chwilę aż cukier się roztopi, a truskawki puszczą sok; Dodaj mleko, zmiksuj blenderem i całą zawartość przelej przez sitko, następnie dodaj śmietankę i schłodź masę. Zimną wlej do maszyny do lodów i postępuj wg wskazówek producenta lub wstaw do zamrażalki i mroź min. 4h, pamiątając by raz na jakiś czas mieszać masę lodową.
Smacznego orzeźwienia!
Iwona
No to ja się wpraszam!
OdpowiedzUsuńPozdrawiam!